Съветниците в Дупница дадоха старт за изкуствено футболно игрище на „Бончук“, кметът: 1 000 000 лв. са напълно достатъчни!

Общинските съветници днес одобриха проектът за изграждане на изкуствено игрище на стадион „Бончук“ в Дупница. Решението е на ИК на БФС по протокол 9 от 6-и декември миналата година, с което се одобрява инвестиционната програма на БФС за 2023-2024 година.

„Предложението ни бе за изграждане на изкуствен терен, който ще бъде с размери 64 на 44 метра. Освен него, проектът включва изграждане на ограда и осветление, за да може да се ползва и в тъмните часове на деня. Съгласно изискванията на БФВ, трябваше да изпратим потвърдителен отговор, че поддържаме желанието си, което вече направихме. От отдел „Общинска собственост“ и БФС вече работят по допълнителната документация. След като приключат административните процедури – ще имаме яснота и за стартиране на същинските дейности по изграждането на терена“, коментира кметът на Дупница инж.Чимев.

Съветниците подкрепиха предложението БФС да получи безвъзмездно право на ползване на допълнителното игрище до стадиона и гласува предложението, теренът с площ от 3 000 кв.м. да се предостави за срок от 20 години на БФС, който се ангажира да извърши ремонт и обновяване с изкуствена трева на тренировъчно футболно игрище с размери 44/64 м.

Ремонтът включва обновяване на основа; доставка и монтаж на изкуствена тревна настилка; доставка и монтаж на изкуствено осветление, всичко на обща стойност около 570 хил. лв с ДДС. Предвижда се футболният терен да се изгради със средства, предоставени от програма Forward 3.0 на FIFA, която е дългосрочна целева програма за безвъзмездно предоставяне на средства на националните футболни федерации за изграждането на съвременна тренировъчна база. Проектирането и изпълнението на този проект БФС, предвижда да реализира основно за период 6-8 месеца, след учредяване на правото на ползване.

През пролетта ще приключат и дейностите по изграждането на естествения терен „Шмиргело“, който е с изграден сондаж, система за напояване, изцяло ново тревно покритие, а игрището е с оригинални размери. С изграждането на двете игрища, ще се реши изцяло проблемът с тренировъчната база най-вече за детско-юношеската школа, която в момента води тренировки в близките села.

„Знаете, че през октомври миналата година входирахме и проект в Министерство на спорта на стойност над 1 милион лева за самия стадион „Бончук“. Сред заложените дейности там са ремонт на терена, козирката, лекоатлетическата писта, изграждането на сектори, ремонти на помещения и други. В момента тече изискване на допълнителни документи и информация, които предоставяме своевременно на експертите в спортното ни ведомство“, заключи инж. Чимев
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here