Цялата истина на шеметна сесия: Милен Попов и Костадин Костадинов изковаха закон за ВиК, подаряват го на кандидати за депутати на бурна сесия! ВиК- Дупница потъва с подпис на Иван Иванов от КЕВАР, запорирал за 11 000 лв. сметките на дружеството и отказ да приеме бизнесплана на ВиК! Гущеров: Ние сме трън в очите на ПП!

Адвокат Милен Попов

„Дори и ¾ от членовете във водната асоциация да сме против бизнес плана на „Кюстендилска вода“, който ни предлага цена на водата от 3,65 лв./ куб от догодина, КЕВР ще разгледа документа. Държавата държи 35%, значи общините нямаме думата.“, това заяви председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов по време на дебата във връзка с предстоящото заседание на АВиК. Стана ясно, че по изрично настояване на община Дупница в дневния ред ще бъде включена точка за прекратяване на членството на Дупница. Куриозното е, че наред с това има друга точка, която указва, че „Кюстендилска вода“ трябва да стане оператор в Дупница от 2024 г. Както е известно, вече от 2 години дупничани опитват да скъсат договора за присъединяването си, но държавата дава отпор. Любопитното е, че за 4 заседания на асоциацията през миналата година не е било взето нито едно решение.

 

Георги Георгиев от СДС попита до къде са стигнали разговорите за заема за ВиК.

Съветниците решиха единодушно кметът Методи Чимев, който ще представлява Дупница на заседанието, да гласува против по всички точки, с изключение на касаещата излизането от обединението. ОбС се обедини около идеята веднага след сформирането на новия парламент да се проведе спешна среща с новите депутати и те да се ангажират с въпроса. „Въпросът с ВиК е политически, в момента държавата се държи така, сякаш това им е бащиния. Време е да се приеме Законът за водите, за да се реши проблемът на общините в нашата ситуация. Когато се присъединихме във водната асоциация, ни обясниха, че за консолидираните общини ще има средства от Европа за ремонти, за неконсолидираните от МРРБ. Обаче се оказа друго. Начисляват се такси от КЕВР на ВиК Дупница, след това пък казват, че можело да внесем бизнес план, на какво основание? Ако общината не помага, водното дружеството няма да може да обслужва авариите, имат пари само за заплати.“, каза кметът Методи Чимев.

 

 

„Налице е пълно безразличие на държавата към проблемите на Дупница. Заложените 175 000 лв. инвестиции в мрежа са подигравка към дупничани. Все пак, ако не бяхме влезли в асоциацията, нямаше да има пари за проектите, които вече се осъществиха. Щяхме да имаме 0 лв., както е в последните две години. ВиК Дупница се нуждае от заем, за да се закрепи, и не кръпка от 500 000 лв., а да се мисли за решаване на проблемите.“, каза Емил Гущеров.

 

 

„1 млрд. имаше във ВиК Холдинга, в момента трябва да се знае, че няма и 1 лв. И в МРРБ няма 1 лв. за водни проекти. На 15 март ни изпратиха бизнес план на „Кюстендилска вода“. В предишния вариант ни предлагаха цена на водата от 3,34 лв., а сега 3,65 лв. Нещо повече, държавата явно не се интересува от мнението на общините. Обясняват ни, че ВиК Дупница не било оператор, а ни запорират сметките заради неплатена такса към КЕВР от 10-11 000 лв. Това е рекет. С юриста на Общински съвет сме изготвили проект за изменение на Закона за водите готови сме да го подарим на депутати, нека го ползват, само и само да се намери решение. До там го докарахме, ние селски политици, да ковем закони. Не може да има такова шоково поскъпване в цената на водата от 1,37 на 3,65 лв.“

 

Пламен Соколов обяви, че не сме случили на депутати, в предходния парламент имало един милиционер, а другият пък бил греда, уточни, че визира Бойко Клечков от БСП.

Съветниците взеха решение веднага след сформирането на новия парламент да инициират среща с новите депутати от областта в търсене на решение. Стана ясно, че за момента все още няма яснота относно проведените разговори с банки за заем за ВиК Дупница.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here