П. Георгиев за бюджета на Самоков: Няма пречиствателна, няма Златен триъгълник, ще правим 1 км велоалея в Боровец, срам! 

Димитър Панев и Петър Георгиев

„Изграждането на нова велоалея от 1 км в Боровец е заложено в бюджета на Самоков, докато ни чакат жизненоважни, належащи въпроси. Унизително и срамно е да коментирам. Имаме нужда от инвеститори, за да не бягат младите хора, от пречиствателна станция, къде отиде проектът за Златния триъгълник в Боровец? Няма нищо, а ние ще си правим велоалеия на място, където човек не минава. Помисли ли някой, че там трябва да се секат дървета? В залата се обажда някакъв съветник от Широки дол с безумни предложения, които се гласуват, те са в негова полза и облагодетелстват фирмите им.“, това коментира съветникът инж. Петър Георгиев във връзка с бюджета на Самоков, който днес беше вкаран в зала за гласуване.

Той и колегата му д-р  Димитър Панев единствени гласуваха с „въздържал се“ предложения от кмета на общината бюджет в размер на 82 656 131 лв. Д-р Панев буквално разпердушини идеята за велоалеята. „Безумие за 400 хил. лв. Аз съм колоездач, не съм чувал да се прави никъде по света велоалея от 1км, обикновено трасетата са с дължина по 10-12км. Отделно в Боровец няма нужните условия, наклонът там 8-9%. Питам аз как се кара на такъв терен колело?“ За пореден път Петър Георгиев подчерта, че бюджетът е хаотичен, безидеен, парите се разхвърлят по пера, без да се мисли за инвестиции и развитие.

„От десет години повтарям, че над Самоков трябва да има пречиствателна станция, визирам Искровете. Ние унищожихме река Искър, такава пречиствателна не се направи вече 12 години, дори и идея нямат. Селата Говедарци, Маджаре, Мала Църква, Бели Искър отдавна трябваше да се канализират. Те се разраснаха, унищожихме Искъра. От река Бистрица кучето ми не иска да пие вода, въпреки че идва от Боровец. Никой не знае и какво се случва с проекта ”Златния триъгълник”. Преди години ме поздравяваха големи личности, че проектът за Боровец е чудесен, а от нас нито един в момента не знае какво се случва. Потънаха 600хил.лв., платени от общината за проекта, бяха хвърлени милиони левове. Това вече е забравена тема. Но за съжаление днес Боровец е също със затихващи функции. Толкова тревожни, важни и належащи въпроси има за града и селата, но тук в залата не се поставят и дори не са включени в бюджета. Просто за пореден път се търси начини как да се наместят най-лесно парите, без да има някакъв ефект за града.”, това коментира съветникът инж. Петър Георгиев.

Според него в последните 12 години изготвените бюджети не допринасят с нищо за подобряването на положително в Самоков и курортите. Парите не се харчили по целесъобразност. „В тазгодишния бюджет не виждам едно значимо нещо, разхвърлян е за незначителни неща. Срам ме е и не е за коментиране. И да ми четат днес как ще се правят тротоари, а река Искър е замърсена. Единственото, което се направи, е паркът ”Крайискърец”, но ако проектът включваше цялото покрайречие на Искъра и то за над 4 мил. лв., със заем можеше да се направи нещо наистина значимо …“

Д-р Панев пък попита какво не е било изпълнено по бюджет 2022, че са останали 7 млн. „Истината е една, че обекти трябва да се осигурят на определени хора от Общинския съвет. 7 мил. лв. са останали от бюджета от 2022г. и така всяка година се прехвърлят, без да става ясно от къде идват, какво не е изпълнено… Днес чух всякакви обективни причини- криза, инфлация, но субективни не чух. Деца няма ние правим детски градини и площадки.“
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here