Д-р Меджидиев в Дупница: Размразих проектите за нови Спешни центрове в Кюстендил и Бобов дол, цените са индексирани

„Стартирах отново проекта за изграждането на нови спешни центрове в страната, който беше стопиран. Преди около 5 месеца индексирахме цените за строителството и се надявам работата да продължи.“, това обяви здравният министър д-р Асен Меджидиев в отговор на въпрос на „4Власт“ какво се случва със строителството на звената за спешна помощ в Кюстендил и Бобов дол. Днес Межджидиев гостува в Дупница, където взе участие в церемонията по първа копка на нов храм в жк „Бистрица“. Той обеща подкрепа и за общинската болница в Дупница, като каза, че специално ще посети лечебното заведение, за да се запознае с проблемите на място. А във връзка със строителството на новото Спешно в Кюстендил, припомняме, че то замръзна преди около година на фаза груб строеж. В Бобов дол пък изобщо не е стартирало, макар от общината да дариха терен на Министерство на здравеопазването за целта. В момента община Бобов дол плаща наем, за да ползва помещенията в бившата болница, които бяха купени след търг от частна фирма.

Така изглежда сградата на ново спешно в Кюстендил.

„Този проект, касаещ изграждането на нови Спешни центрове, е от 2016 г., мина през много правителства, единствено д-р Илко Семерджиев положи някакви усилия, за да се случат нещата, но в крайна сметка всичко беше стопирано. Много силно се надявам по- скоро да има редовно правителство и то да положи усилия проектът да продължи.“, обясни още д-р Меджидиев.  Както сме писали, новият Спешен център в Кюстендил е на ул. “Даскал Димитри” №30, негова стойност е близо 2 000 000 лв. Комплексът трябваше да бъде завършен до края на 2021 година. Предвидено е към него да има навес за линейки и паркинг. Централната сграда вече бе изградена в груб вид. Строителството започна през 2020 г.

Болницата в Бобов дол фалира през 2010 г., синдик перманентно разпродава имущество за покриване на дълга.

Строителството на Спешното в Бобов дол върви в комплект с поръчка за ремонти в звената в Дупница, Невестино, Рила и Сапарева баня. Предвиденият ресурс за строителството в Бобов дол е 239 259,93 лв. без ДДС, като плановете са да се изгради нова сграда със стоманено бетонна конструкция. Избраната фирма е  КСВ Инженеринг ООД. Дружеството е регистрирано в Самоков, управител са Любомир Тодоров и Красимир Вуков. Теренът беше дарен на МЗ още през 2013 г. Въпреки многото обещания до момента не е забита и една лопата на място. Кметът Елза Величкова многократно е казвала, че няма да допусне бобовдолци да бъдат лишени от спешна медицинска помощ. Проблемът касае около 8000 човека. Ако собственикът на помещенията в болницата реши да се откаже от договора за наем, както се случи вече с общинския хоспис, бобовдолци трябва да разчитат на линейки от Дупница. Това би доведе до голямо забавяне в оказването на медицинска помощ. Най- отдалеченото от Бобов дол село е Горна Козница, намира се на 25 км. от града, какво остана, ако към това трябва да се добавят и километрите от Дупница до Бобов дол.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here