Кметът и здравният министър разбиха шампанско за късмет за бъдещия храм в жк „Бистрица“, Чимев: Ще направим парк около него

Кметът на Дупница Методи Чимев и здравният министър д-р Асен Меджидиев разбиха шампанско за късмет и направиха първа копка на храм „Св. Мина“, който ще бъде издигнат в жк „Бистрица“ в Дупница.

За да благослови начинанието в Дупница пристигна епископ Поликарп, който донесе благословения от името на патриарх Неофит. В службата се включиха свещеници от цялата Дупнишка духовна околия начело с архиерейския наместник отец Паликарски.

Гости на събитието бяха кандидатът на за депутат от ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска, която е под №4 в листата, областният управител Александър Пандурски, директорът на РЗИ Кюстендил д-р Златко Величков, съветникът от ГЕРБ Дупница Емил Гущеров. Много жители на квартала дойдоха за церемонията и бяха поръсени със светена вода от епископ Поликарп.

След службата в изградената шахта беше положен основният камък на бъдещия храм. Кметът Чимев и здравния министър направиха първа копка и разбиха бутилката шампанско с пожелания проектът да се случи максимално бързо и да радва дупничани.

„За мен е чест да гостувам в моя роден град и то на хубаво събитие като това. Днес правим първа копка, надявам се по- скоро да стане и самият храм, където хората да намират утеха, да ни прави по- добри, да пази здравето, да ги обединява. Религията и здравеопазването са свързани, ние лекуваме тялото, църквата душата. Затова присъствието ми днес за мен вълнуващо, вълнуващо е да съм сред моите съграждани, чувствам се дупничанин в сърцето.“, сподели след церемонията д-р Меджидиев.

Кметът пък съобщи новината, че след като бъде изграден храмът, общината ще направи малък парк около него.

„Пространството е около 2,7 дка, новият храм ще бъде малък и кокетен с площ от около 80 кв.м. Около него ще изградим алеи, места за отдих, ще бъде залесен. Не отива на най- големия ни квартал, където живеят 10 000 човека, да няма свой храм. Преди години аз също живеех тук и зная, че това е отдавнашна мечта. В ход е кампания за набиране на средства за строителството, инициативен комитет е обявил сметка за набиране на дарения. Вярвам, че хората ще откликнат, това е хубава инициатива и парите ще се съберат, за да се пристъпи към строителството, скоро ще имаме нов храм. Проектът датира от 1993 г., правени са общо 4 опита да се придвижи проектът. Щастлив съм, че ние го доведохме до края. Нужно беше технологично време, за да се извършат всички стъпки по съгласуването, но успяхме и днес сме тук и положихме основния камък.“, каза градоначалникът.

Припомняме, че идеята започна да се реализира преди около 5 години, общината се нагърби с всички процедури около реализирането на проекта, теренът пък беше дарен на Светия синод

Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here