1 млн. за нови водопроводи обеща кметът на Самоков, шефът на ВиК: Пращаме наши работници с техника  

1 млн. лв. за ремонт и изграждане на нови водопроводи са предвидени в община Самоков, работата обаче ще бъде извършена от работници и техника на ВиК. Това стана ясно след среща между кмета Владимир Георгиев и управителя на ВиК София област инж. Иван Иванов, на която присъства още директорът на ТСУ дирекция Красимира Костадинова.
Кметът настоя да се поднови практиката да се сменят водопроводи с части от общината и с машини и работници от ВиК, което е било практика преди години. Инж. Иванов увери, че ще направи всичко възможно тя да продължи. Ръководството на ВиК – София област подготвя проект за изграждане на довеждащ водопровод от Пукната скала. Той се очаква с нетърпение, защото ще доведе до увеличаване на обема на водата за града и крайградските територии и вече няма да се налага да се ползва водата от водопровода на „Софийска вода”, което ще намали разходите на дружеството.

На срещата бяха обсъдени и проблемите с водоснабдяването по селата Клисура, Ковачевци, Маджаре. Обсъден бе и въпросът с почистването на каналите и дъждоприемниците, като кметът Георгиев заяви, че община Самоков ще наеме машината на ВиК за тази година, за пълното почистване на системата. На масата бяха поставени и проблемните участъци в кв. „Самоково”, които ще влязат за ремонт през тази година.

„Най-сериозен проблем пред дружеството е огромните загуби на вода в Самоков, които отчитаме” – заяви инж. Иванов, ето защо ще монтираме водомер на довеждащия водопровод, за да добием пълна представа за количествата. По този начин ще можем да заявим необходимостта от по-сериозни инвестиции.” Иванов запозна кмета с плановете си, като за начало трябва да се изготви цялостна и пълна информация за наличната ВиК мрежа. Общинското ръководство пое ангажимента да съдейства, за да бъде максимално пълен подземния кадастър. С тази информация ще може в бъдеще по-конкретно да се формира инвестиционната програма на дружеството.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here