К. Костадонов към кандидатите за депутати: От София до Кресна електродружеството няма капацитет по кабелите за зелената енергия, тънки са! Защо нямаме депо за отпадъци? Защо ВиК- Дупница го притискат с фалит? Защо мълчите за истинските проблеми, неграмотни ли сте?

Читателите ни пишат:
Няма да крия, че е трудно да се коментира настоящата кампания. Кандидатите водят някаква централизирана, далечна от проблемите, кампания. Общи приказки, личен ПР, спонсорирани постове в социалните мрежи… И нито дума конкретно. Не ли?
Да си дойдем в нашата, Кюстендилска, област. Проблемите във водоснабдяването се задълбочават. На 25 април ще има ново заседание на Асоциацията по ВиК. Пак ще се обсъжда бизнес – плана на Кюстендилска вода. Впрочем, на 15 март дружеството вече е внесло в КЕВР документите за нова цена на водата. Ще стане 3,65 лв за жителите на областта без Сапарева баня и Дупница. Някой от кандидатите да каза какво мисли по въпроса? И аз не чух. Затова ви го пиша тук. Да си знаете. И да ги попитате.
Друг въпрос е КАК ВиК Кюстендил внесе документите в КЕВР и дали КЕВР ще ги разглежда? По-точно, защо разглежда на Кюстендил, а на Дупница не иска? Нашето дупнишко ВиК не било воден оператор. Така казали на доскорошният депутатин Табаков – Коканов. И той ни призова бързо да отиваме в Кюстендилска вода. Пък през януари същият КЕВР ни наложи запор, защото не сме си платили таксата за воден оператор… Въобще, целта е да ни притискат и да започнем да плащаме по 3,65лв. Иска ми се да чуя позицията на водещите кандидат – депутати. И на тези под тях. И на останалите. Ето тогава ще има кампания, истинска предизборна кампания.
За боклуците? Все още областта няма депо за отпадъци. #КОЙ е виновен? Къде гражданите да изхвърлят по-едрите отпадъци. Дали някой от кандидатите ще излезе с позиция? Политическа позиция. А не хората да изхвърлят скришно дивани по дерета и селски пътчета.
И друг въпрос виси като Дамоклев меч. ЕС говори за зелена енергия. За Пакта за страведлив преход. И правилно. Само пълен глупак не може да види бъдещето, близкото бъдеще. А то е на възобновяемите енергийни източници. След по-малко от десет години в стара Европа ще са забравили за ТЕЦ, за АЕЦ, за старите мощности. Всичко ще бъде фотоволтаици и перки, ведно с батерии. Само изоставането в областта на батериите задържа този преход. Но, къде е България? Защото, както винаги, ще спечелят първите. И ние трябва да бъдем сред тях. Но как да бъдем, когато се оказва, че например от София до Кресна електродружеството няма капацитет по кабелите. Простичко казано, тънки са кабелите. И не могат да пренасят енергията. Ето, вие сте скътали малко парици. Решавате да сложите панели на покрива и да произвеждате ток. Който да продавате на пазара. Обаче, няма кабели, по които да го транспортирате! Това е положението в момента. А желаещи има. При това – много. Подадените заявки са за над 14 гигавата! При положение, че цялата ни държава харчи под 5 гигавата. Останалото може да се изнася. Ако имаше кабели… Да чухте някой от кандидатите, дори националните, да говори за това? Да предлага решения? Вместо да дават на фирмите грантове за направа на централи с европейски пари, да бяха дали парите за нови кабели. Прогнозата ми, като гледам Гърция е, че ще изостанем фатално и в тази област.
Като казах за грантовете за централи се сетих, че цяла Югозападна България сме в Югозападният район на планиране. Заедно със София. И понеже сме със София, тук съфинансирането се вдигна на 65%. Което е меко казано несправедливо. Може ли да се сравнява бизнес условията в София с тези в Дупница? А с тези в Сатовча? Как пък някой от кандидат – депутатите не се възмути? Не се разгневи? Не обеща поне, че ще работи това да се промени?
Ще ви кажа защо. Защото, с малки изключения, много, много малки изключения, са неграмотни. И неподготвени Някои дори не са си чели програмата на партията им. Защото нивото спадна до безпрецедентно ниски равнища. Защото…
И не, не са виновни кандидатите. Виновни сме ние, хората. Които забравихме на къде сме тръгнали, къде искаме да отидем и как можем да отидем.
За българите в момента най-огромният проблем е високата инфлация. Основните играчи – ПП и ГЕРБ, се замерват с обвинения. #КОЙ е по-по-по виновен. Измислят се всевъзможни причини, размахват се графики, изказват се експерти. Комуноидите, включително от сегашното правителство, предлагат някакви „мерки“ като таван на цените, сайтове за сравнение, проверки и т.н. Което са глупости. Глупости, така характерни за живеещите в миналото. Или в утопичното бъдеще.
А всъщност добре знаят причината – инфлацията бе привнесена от вън. От чужбина. При пандемията западните държави напечатаха купища пари. В ЕС бяха напечатани около 25% нови евро спрямо всички досега напечатани. В САЩ – над 40% нови долари! Които пари бяха раздавани щедро на „калпак“. Всички знаем разказите на наши сънародници, които разказваха легенди за получените пари, без да работят. В Ирландия, например, повече от година всеки получаваше по 90% от заплатата си, без да ходи на работа. Сиреч, без да произвежда продукт. Фирмите получиха още повече. В България също се пораздаде, макар и не в такива мащаби. „Спаси“ ни валутният борд. Но пък после Промяната пораздаде. Та, всеки първокурсник по финанси знае, че наливането на пари в потреблението води до инфлация. Колкото повече наливане, толкова повече инфлация. Това е.
Ще кажете, какво това касае цените в България? Много просто. Голяма част от продуктите у нас, включително хранителните, са внос. А вие разбирате, че производителя няма да изнесе за България на по-ниски цени. Заради „сините ни очи“. И така внесохме инфлацията. Това, съчетано със значителният ръст на заплатите тук, доведе до свръхповишението на цените.
Какво е решението? Решението е само едно. Казва се ПАЗАР! Ние живеем в пазарно общество. В пазарен свят. И трябва време, в което пазара ще урегулира цените. Кога? Не зная. Никой не знае. Но няма да е далеч.
Да, стана дълго. Но няма как да се обясни просто. Особено на простите. Които продължават да вярват в нови спасители, в силната ръка, в Дядо Коледа… Че Държавата трябва да даде. Да вземе. Да измисли. Да помогне. Въобще, да направи така, че без да работим, да печелим милиони.
Днес е Благовец. Добри думи ви написах, нали? Не ми се пишеше, но доста хора ме питат защо няма „Училище“? Няма, защото вече никой никого не слуша. И не чете.
Ха, бъдете здрави.
Костадин Костадинов, председател на общинския съвет в ДупницаВижте видеоканала ни:


6 COMMENTS

  1. Коце пак се изля у Фейса ама кой ли ще чете до края толко празни приказки?

  2. Изгоненият от СДС за пореден път Костадин Костадинов да се вкара обратно в дупката си и да не излиза оттам да коментира. Политически трупове и шарлатани като него минали през 2-3 партии нямат място в обществения живот на Дупница.

  3. Всички са тъпи и неграмотни само Коце черното прасе е най умен от всички и много голям политик! Ей мръшляк, ти отдавна се забрави къде ти е мястото да слугуваш на Ени и да си гледаш дребните далавери дето пълниш гуша последните години никой не иска да те чува тебе, бегай некъде!

  4. Ти докато фалираха ВиК къде беше, Костадинов?! Падаш сега от Марс и никога не си бил в управлението на Дупница заедно с ГЕРБ ли?

  5. Общинския съвет преди няколко години гласува единодушно да се влезе във Асоциация ВиК. Това означава, че са прехвърлени правата и задълженията като оператор от страна на ВиК Дупница на АВиК-Кюстендил. А се оказа, че Община Дупница е крила този факт от дупнишката общественост. Добре, че бе Табаков, който каза истината за разлика от вас. Цената на ВиК услугите в Дупница от 2010 не е променена. От тогава и материали и горива и ток се покачиха неколкократно. Преди да влезете в АВиК можехте да коригирате цените на ВиК услугите в Дупница. Не го направихте. Сега някой друг ви е виновен. Вие лично и ГЕРБ сте виновни и за ВиК и за това, че още няма сметище. Понеже говорите за зелена енергия трябва да ви кажа, че атомната също вече е такава- за справка питайте Брюксел. Говорите, че на кандидат депутатите им е много ниско нивото. Препоръчително е първо човек да погледне себе си и тези около него. Може де се каже, че е просто лош вкус, но според мен е крайно невъзпитано от ваша страна г-н председателю на общински съвет Дупница.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here