Йонко Гергов: Порочната практика Здравната каса да изплаща услуги, които реално в болниците не са направени, ще бъде прекъсната с бюлетина №8!

Йонко Гергов е дългогодишен общински съветник в Дупница, сега водач на листата на коалиция „Заедно“ за Кюстендилска област. „Нашата бюлетина е 8. Нека покажем, че сме заедно и в най тежките моменти, над партийните различия и разделения, заедно, в името на един по-добър и качествен живот.“ каза Йонко Гергов, който на 26.04.2015 г., когато бе проведен четвъртият конгрес на ПП „Партия на зелените“ влезе в нацооналното ръководство на партията. На конгреса в София бе избран нов председател и това е Владимир Николов. За негови заместници бяха посочени Йонко Гергов, общински съветник от Дупница, Андон Тодоров -общински съветник от Благоевград и Ради Радев общински съветник от Варна. Тодоров бе изхвърлен по много причини, той е извън борда на политиката.

 

Припомняме, че Йонко Гергов бе единственият дупничанин, кандидат за евродепутат издигнат  от листата на партията в която членува от 15-години. „ Благодаря на хората, които ми гласуваха доверие. Смятам, че те са оценили работата ми през тези години.“, коментира избора си Гергов.

– Г-н Гергов, вие сте водач в листата на 10 МИР, какви да бъдат очакванията на хората, които ще Ви подкрепят в тези избори и с какво мислите, че ще бъдете полезен?

– Като кандидат за народен представител от  КП „Заедно” имам намерение и идеи да работя за подобряване качеството на живот в България. Това включва различни компоненти. Първият от тях е сигурността-сигурност в домовете, навън,  законодателна сигурност, касаеща съдебната система. Разбира се, в приоритетите ми ще бъде и работата, свързана със социална и здравна сигурност на хората,  както и  сферите на образованието, културата и околната среда. Всички те влияят върху качеството на живот. В областта на здравеопазването ще се боря за равен достъп, качество на здравната услуга и превенция. Амбициите са ми насочени да постигна едно по добро ниво на живот за всички хора и в нашия регион, който е чудесен, с много възможности. Искам той да се развива и надгражда, да остават повече милеещи хора, да работим и живеем заедно, да имаме единомислие. Ще работя за създаване на по-добри условия за работа на бизнеса, за качествено образованието и чиста околната среда.

– Много обещания през всички годините до сега от различни политически лидери, Вие г-н Гергов, от кои ще се дистанцирате?

– Аз и моите партньори няма да бъдем от обещаващите магьосници, защото надеждата останала в българите е минимална. Ще бъда от тези, които боравят с реални цели, за да мога да гледам хората на следващия ден в очите, да знам какво съм казал, без да увъртам. В годините разглеждаме програми-романи и реално всички виждаме какво се изпълни. Ще ми се дребнотемието и лобизмът да престанат и да говорим за реалните проблеми на хората, да ги решаваме не на парче, а генерално. Не искам да виждам в парламента само едни хора дошли да натискат механично бутоните, а разумни, разбиращи, креативни и иновативни лица, готови да работят и постигат конкретни резултати.

-Понеже говорите за здравеопазване искам да ви попитам какви са вашите наблюдения, стигат ли средствата за него?

– Смело мога да кажа , че тук не става дума за недостиг, а за нерационално изразходване на средствата за здравеопазване. За да се получи качествено една услуга, трябва да се стигне до добър краен резултат. До момента виждаме само прекъснати взаимовръзки между общо практикуващите лекари, лечебни заведения и останалите звена, което не позволява концепцията за развитието на  дългосрочна и координирана грижа. Именно  за това ние от КП „Заедно” предлагаме  да бъде развита една стабилна здравна политика. Бюджет за това има, важно е как ще бъде рационално и ползотворно използван. Друг важен елемент е, да бъде прекъсната порочната практика Здравната каса да изплаща услуги, които реално в болничните заведения не са направени.

-Какво Вие, конкретно, бихте предложили в парламента, тъй като ще имате право на законодателна дейност? Как да бъдат решени подобни проблеми?

– Първо ще подчертая, че Касата е на здравно осигурените лица. Трябва да се извоюва независимост, която да не е само на документи, защото тя в момента не е напълно независима обществена институция. Аз и моите коалиционни партньори ще се борим за независимост на институциите, които да работят само в полза на гражданите, а не на политическите партии. Искам да допълня, че ще се борим за преразглеждане на системата на Спешната помощ, защото отговорността към нея е тотално размита.

-Какви други цели сте си поставили в работата г-н Гергов, ако станете част от 49 НС?

– Аз и моите колеги ще работим усърдно за изпълнението на акцентите в програмата ни. В нея ние предлагаме конкретни решения и конкретни законодателни промени. Ще работим за промяна в правосъдната система и тя трябва да бъде в диалог със самата правосъдна система. Само по този начин, тази промяна може да бъде дълбока, трайна и смислена. Който смята, че може да реализира промяната по същество, без самите хора от тази система да участват в диалога, е в грешна посока и път. Това ще бъде поредния експеримент и отчитане пред Брюксел, което след година ще се върне като бумеранг и отново ще ни критикуват, че никаква работа не свършена. Много ми се иска, когато се правят  промени в закона, битката да е за смисъла на промените и неговият краен резултат, и разбира се, важно е, какви ще са последиците от този закон. В никакъв случай не трябва да бъде за конкретни интереси.

– В тази връзка не трябва ли да се промени малко и статутът на народните представители и тези, които са ги избрали?

– Доверие, честност, отговорност и морал. Много ми се иска това да се промени. Лично аз искам да получа доверието на хората и утре, ако  някой ми каже, че съм го излъгал, че не съм работил за това, което съм обещал, аз да мога да си тръгна на момента,  осъзнавайки действията си и да бъда доволен от този факт, а не да си затварям очите и да продължавам да се облагодетелствам от властта. Народният представител трябва да носи отговорност за доверието, което му е предоставено.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here