Улиците в Перник влязоха в книга, Сл. Чанев представи „Будиславец“ в Двореца на културата сред табели и пътни знаци 

Пред препълнен салон снощи бе представена най-новата книга за Перник с автор Славчо Чанев, озаглавена „Будиславец. Имената на улиците в Перник“. Литературната премиера се състоя в представителната зала на Художествена галерия „Любен Гайдаров“ в Двореца на културата, която бе идейно декорирана с инсталация от улични табели и пътни знаци. Книгата бе презентирана от проф. Надя Манолова – историк, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Будиславец си дойде на мястото, защото изразява на завладяващо разбираем език всичко, което ми се искаше. Всъщност „Будиславец“ е една от стотиците улици в Перник, както и падина с извор в квартал „Калкас“. Но „Будиславец“ е и умалително прилагателно към този каталог, с общо значение каталог, който буди, носи и изразява слава, самочувствие и значимост“, сподели авторът, разказвайки как се е спрял върху това име за книгата си.

Чанев разказа, че е перничанин от 1971 година, а първият му дом в Перник е бил на емблематичната улица „Кракра“. Именно по своеобразна улица „Кракра“, маркирана в средата на залата бе представено и импровизирано модно ревю, което обрисува пред присъстващите интригуващ разказ за това как са се обличали нашите баби, преди да станат гражданки, а след това разходи зрителите в света на модните тенденции през десетилетията на XX век до наши дни.

Чрез този разчупен прочит визуално бе представено посланието, че имената на улиците са като дрехите на човека – по дрехите, т.е. по имената, ги посрещаме… а по асфалта или по калта ги изпращаме. Гостите бяха поздравени с музикалните изпълнения на Зорница Радионова – пиано, и проф. Йосиф Радионов – цигулка, както и певици от Женска фолклорна певческа група „Седмошарица“ към Народно читалище „Нови хоризонти – 2009“.

Водещ на премиерата бе Юлия Стоянова. Авторът на впечатляващата корица на книгата – художничката Марина Стоянова-Карамфилова също поздрави Славчо Чанев и разказа за съвместната им работа и вдъхновението, което взаимно черпят един от друг. „Будиславец“ е първо и уникално по рода си изследване за имената на пернишките улици, площади, квартали и махали. Авторът Славчо Чанев е събрал и обяснил произхода и значението на близо 800 имена на улици, квартали и махали в Перник от обявяването му за град през 1929 г. до 02.10.2022 г. Отбелязано е най-старо документираното именуване – ул. „Св. Иван Рилски“ от 1931 г., най-масовото новоименуване – през 1933 г. на 110 улици, както и най-многобройното едновременно преименуване – през 1992 г. на 62 улици. В азбучника са посочени 29 основни квартали на града с техните граници и принадлежащи улици, с актуалните им имена. Авторът Славчо Чанев е магистър по български език и литература. Има следдипломна квалификация по стопанско управление, културен мениджмънт и опазване на културно-историческото наследство. Бил е младежки работник, учител, журналист, арт продуцент. Дългогодишен началник-отдел и главен експерт „Култура“ в общинската администрация на Перник. Публикува в местния и в централния печат. Негови произведения са включвани в множество антологии и са превеждани на английски, руски, сръбски и френски език. Има издадени 12 книги – поезия, проза и документалистика.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here