Официално: Белият дом предрече прелом във войната в Украйна, идните седмици ще са критични

Следващите няколко седмици ще бъдат критични за конфликта в Украйна, според говорителя на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби. 

Той сподели своята визия за ситуацията в интервю за журналиста от CNN Кристиан Аманпур, цитирано от чужди агенции. В същото време Джон Кърби каза, че руските сили могат да започнат офанзива през следващите седмици. И вероятно в няколко различни посоки. С оглед на тези обстоятелства следващите седмици ще бъдат критични за Украйна, прогнозира Кърби.

 

Запитан от Кристиан Аманпур от CNN дали Киев прекарва твърде много време в битката за Бахмут, Кърби отбеляза, че украинците все още се „сражават смело“ в източния град и районът е „много опасен“.

„Ето ни на 21 март и Бахмут все още не е превзет от руснаците“, заяви Кърби.

„Така че украинците приоритизират тази битка – руснаците ясно са приоритизирали тази битка и това, което ще направим, е да останем фокусирани върху това да гарантираме, че президентът [Володимир] Зеленски има това, от което се нуждае, където и да реши да се бие. Това означава разузнаване Това означава подкрепа. Това означава оръжия. Това означава възможности. Това е, върху което ще се фокусираме“, отбеляза представителят на Съвета за сигурност на САЩ.

„Трябва да сме сигурни, че правим всичко възможно Украйна да бъде готова за това“, каза той. Но друго настъпление на въоръжените сили на РФ в други посоки, с изключение на Донбас, може да започне само ако украинското се провали.

По думите му във Вашингтон очакват Москва да „опита да осъществи ново голямо настъпление, вероятно на няколко фронта“.

„Трябва да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че Украйна е готова за това“, отбеляза той.

По думите на Кърби, САЩ искат да гарантират, че украинците могат да се защитят срещу всяка подновена руска офанзива, като същевременно имат гъвкавостта да „провеждат свои собствени нападателни операции във време и на място и в размер и мащаб по свой избор“.

„Затова извеждаме батальони от Украйна в момента и ги подлагаме на обучение за комбинирани маневри“, заяви той.

„Ето защо те засилват обучението си за неща като системата за противовъздушна отбрана Patriot. Правим всичко възможно, за да сме сигурни, че са готови възможно най-добре преди тези критични седмици и месеци напред“.

Едновременно с това Кърби заяви, че САЩ се съобразяват с решенията на украинското ръководство за приоритетите във войната и защитата на Бахмут и ще продължат да снабдяват президента Володимир Зеленски „с всичко, от което се нуждае, където и да реши да даде битка“.

Каналът Ze Rada коментира, че „изявлението на Кърби може да е част от информационна кампания, която приспива бдителността на Русия. Всъщност следващите седмици наистина могат да станат преломни – но във връзка с атаката на Въоръжените сили на Украйна по руските позиции.

Наскоро Владимир Рогов, член на главния съвет на областната администрация на Запорожка област, каза, че украинските войски завършват формирането на ударна група. Според него става дума за подготовка на пролетно настъпление с цел достигане до бреговете на Азовско море. Основната задача е да се пресече сухопътния коридор към Крим.

В същото време командирът на бригада „Восток“ Александър Ходаковски каза в блога си, че „всички разузнавачи от въоръжените сили на Украйна вече са получили пистолети за битките в града.”

Затова не е изключено да атакуват в близките дни. Ходаковски добави още, че „има усещане за лавина във въздуха“ от предстоящото настъпление на украинската армия и американската бронирана техника.

Сега Киев и неговите западни господари се опитват с всички сили да излъжат Русия, да създадат илюзията, че силите на въоръжените сили на Украйна са почти изчерпани. Но това е изключително далеч от реалността!, смята Ходаковски

А за нашата армия е изключително важно да не проявяваме излишно самодоволство, а да сме готови за широкомащабно настъпление на противника, пишат чуждите медии. През следващите седмици Въоръжените сили на Украйна ще вкарат в бой нови подразделения, обучени на полигоните на НАТО, оборудвани с най-модерното западно оръжие. И ситуацията наистина може да стане критична, предупреждава Ходаковски.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here