Васил Велев каза какво трябва да се случи, за да имаме европейски заплати

Ако искаме европейски заплати, следва да работим по европейски, смятат от АИКБ. Реалността се разминава със статистиката. Това е мнението на Георги К. Първанов, член УС Българската конфедерация по заетостта, изразено в ефира на Нова Нюз.

„Извадката, която НСИ ползват за ръста на заплатите за четвъртото тримесечие на 2022 г., показва, че има не много голямо повишение в IT-сектора – 15%.

Реалността е много висок ръст на заплатите, рекордно ниска безработица и доходи, които са стъпка под нивото на инфлацията“, каза Георги К. Първанов.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, заплатите изпреварват инфлацията с няколко процентни пункта. „Българската индустрия се представи много добре миналата година.

За да имаме заплати като в Европа, трябва да работим като в Европа”, каза той и показа графика, според която ръстът на заплатите в индустрията у нас е най-голям.

По думите на Първанов през миналата година много работодатели са ползвали допълнителни придобивки – ваучери за храна, за фитнес, покриване на транспортни разходи, раздаване на бонуси и комисионни, допълнително пенсионно осигуряване.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here