Орбан не се огъва пред натиска на САЩ: Унгария няма да арестува Путин!

„Тези решения не са най-сполучливите, тъй като водят нещата към по-нататъшна ескалация, а не към мир“, заявиха от канцеларията на унгарския премиер

Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе в страната, заяви началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан, като добави, че за това няма да има правни основания, предаде БГНЕС.

Унгария е подписала и ратифицирала договора „Римски статут“, с който е създаден Международният наказателен съд (МНС).

Преди дни съдът издаде заповед за арест, обвиняваща Путин във военно престъпление – незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. Той заяви, че има основателни причини да се смята, че Путин носи индивидуална наказателна отговорност.

На въпрос дали Путин ще бъде арестуван, ако дойде в Унгария, началникът на кабинета на Орбан, Гергели Гуляш, заяви на брифинг, че Римският статут не е вграден в унгарската правна система.

 

„Можем да се позовем на унгарския закон и въз основа на него не можем да арестуваме руския президент, тъй като статутът на МНС не е обнародван в Унгария“, каза Гуляш.

В отговор на въпрос, той заяви, че правителството му „не е формирало позиция“ относно издадената от МНС заповед за арест на Путин.

„Тези решения не са най-сполучливите, тъй като водят нещата към по-нататъшна ескалация, а не към мир, това е моето лично субективно мнение“, добави Гуляш.

В същото време, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на изслушване в Сената, че всяка европейска страна, която е страна в Международния наказателен съд (МНС), трябва да арестува руския президент Владимир Путин, ако той посети тази страна, пише агенция УНИАН.

„Мисля, че всеки, който е страна по съдебно дело и има задължение, трябва да спази задължението си“, каза Блинкен в отговор на въпрос на сенатор.

Блинкeн обаче не отговори директно на въпрос, дали американските власти биха задържали руския президент, ако той стъпи на американска почва. Вместо това той отбеляза, че САЩ не са страна по делото. Страната оттегли подписа си, без да ратифицира хартата в началото на 2000-те години.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here