С молебен за здраве и традиционния ритуал по предаването на символите на града започна празника на Кюстендил

Днешният празник „Кюстендилска пролет” по традиция с молебен за здраве, отслужен от Белоградчишкият епископ Поликарп и свещеници от Кюстендилска духовна околия.

Стотици кюстендилци и гости на града под Хисарлъка изпълниха площад „Велбъжд“ и станаха свидетели на традиционния ритуал по предаването на символите на града.

 

Девойка „Кюстендилска пролет 2023″ Моника Йорданова и подгласничките й Мирела Славова и Диана Георгиева приеха символите на града – минералната вода, плодовете и хляба, от Девойка „Кюстендилска пролет 2022“ Мадлен Манова, Ралица Тодорова и Юлиана Манева.

Официални гости на празника бяха Адрианополски епископ Евлогий, Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Национално сдружение на общините и Иван Андонов – председател на ОбС – Кюстендил.

 

„Отново ни събра онзи дългоочакван миг, в който със задоволство изпращаме тягосната въздишка на отиващата си зима. И няма облак, който да скрие онзи светъл лъч, който се устремява към всяко сърце, защото вече сме галени от този благоуханен вятър, който донася уханието на всяко цвете. Красотата на великото в малкото. Птиците и животните вече носят своята небесна любов, а ние сме изправени до ярките символи на Кюстендил – трите лястовици, хванати една за друга. Символизиращи троичното единствено по пътя към мира и спасението. Честита пролет, Кюстендил! Честита пролет, Българийо, родена да даваш живот през вековете“, каза кметът Кюстендил Петър Паунов пред стотиците събрали се на площада.

 

 

Поздрав отправи и новоизбраната кюстендилска пролет Моника Йорданова.

„Бъдете здрави и благословени. Нека пъстрите цветове на пролетта да ви зареждат с щастие и положителни емоции и нека заедно да продължаваме да пазим прекрасните си традиции! Честита пролет, Кюстендил“, обяви от сцената на площад „Велбъжд“, Моника Йорданова, която заедно със своите подгласнички приеха символите на града от миналогодишните девойки „Кюстендилска пролет“.

Специални гости са артистите от Ансамбъл „Пирин“, които представиха своя нов спектакъл „През девет планини“ и обраха овациите на публиката.

От 14 часа празникът ще продължи на сцена „Базиликата“ в лесопарк „Хисарлъка“, където по стар обичай Девойка „Кюстендилска пролет“ ще отправи поздрав към своите съграждани, по повод настъпването на първия пролетен ден. Там за настроението на гостите ще се погрижат кюстендилските изпълнители Симона Петрова – Мона и Кристиян Янкулов.

 

За втора поредна година има и Цветно изложение, по случай празника на града, което ще бъде до 18:00 часа на площад „Велбъжд“.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here