Зимно училище по дипломация отвори врати в Сандански, събира 21 младши дипломати от 17 държави

Курортната община Сандански е домакин на Международния семинар „Зимно училище по дипломация“, който ще се проведе от 20 до 24 март 2023 г. Форумът откри министърът на външните работи Николай Милков откри. В Сандански са 17 младши дипломати от 17 страни от Югоизточна Европа, Черноморския регион и ЕС.
,,Зимното училище по дипломация се доказа като подходящо място за съвместно обучение и обогатяващ диалог между младите професионалисти‘‘, заяви министърът на външните работи пред участниците в семинара като отправи поздравления към Дипломатическия институт и Фондация Ханс-Зайдел за Югоизточна Европа, с чиято подкрепа се провежда форумът.
Тазгодишното издание на семинара е на тема ,,Регионална сигурност, икономически и климатични предизвикателства в Югоизточна Европа и Черноморския регион”. Министър Милков подчерта, че след началото на агресията на Руската федерация срещу Украйна, България продължава да бъде отговорен и надежден партньор и съюзник в рамките на ЕС и НАТО, като участва конструктивно в колективната работа и решения. Николай Милков акцентира, че България е отпуснала над 240 млн. евро от държавния си бюджет за хуманитарна и друг вид помощ за Украйна.
По отношение на Западните Балкани и Черноморския регион, първият ни дипломат бе категоричен, че насърчаването на регионалната стабилност, трансграничното сътрудничество и добросъседските отношения в Югоизточна Европа остава основен и дългогодишен приоритет за България. В този контекст, българската страна отдава изключително значение на каузата за защита и утвърждаване на законните права и интереси на българските граждани и общности в чужбина.
Основна цел на семинара е да събере представители от новото поколение на дипломатическата служба на държавите от Югоизточна Европа, Черноморския регион и държавите-членки на ЕС. По време на петдневния семинар, който отбелязва и 20 години от създаването на Дипломатическия институт, лектори ще бъдат дипломати от МВнР, български и чуждестранни експерти.
След лекцията на българския външен министър, участниците имаха възможност да изслушат и посланика на Австрия у нас Н.Пр. Андреа Икич-Бьом, посланик Драгомир Заков, д-р Меглена Плугчиева и др.
В своята 16 годишна история, „Зимното училище по дипломация“, организирано от Дипломатическия институт към МВнР, е събрало общо 424 участници от 39 държави.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here