В община Самоков си правят сметка да харчат 82 млн. лв. за 2023 г., няма да се вдигат данъците

82 млн. лв. ще е бюджетът на община Самоков за 2023 г. Това стана ясно при обсъждане на предварителния финансов разчет за тази година, на което присъстваха съветници, кметове на населените места в общината и граждани. Добрата новина за самоковци е, че не се предвижда вдигането на данъците. Заложената инвестиционна програма е в размер на 25 млн. лв., повече от половината от тях са спечелени по национални и европейски проекти. Очакванията са собствените приходи да формират 55% от общия бюджет, обясни зам. -кметът Дончо Зашев.


Главните питания на хората са свързани с инвестиции във ВиК сектора. Кметът Владимир Георгиев поясни, че в бюджета са заложени средства за проектиране, за да се изготвят проекти, с които да се кандидатства за изграждане на ВиК система. Според него общината е инвестирала значителни средства в подмяна на водопроводите в селата, но сериозен проблем се оказва състоянието на довеждащите водопроводи. Водили се разговори с ВиК за подмяната им. Кметовете на селата поставиха въпроси, свързани с почистването. В момента обаче няма програми за заетост, по които да се наемат хора, за да помагат за това. Търсили се варианти как да се уреди селата да се почистват поне два пъти годишно.


На дневен ред изскочи и организацията на сметосъбирането. Както е известно, посещенията на сметосъбиращите камиони по селата бяха доста разредени през миналата година.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here