Шери Златарска: В Гърция е по- евтино от пазара в Бобов дол, Франция ограничи цените на 200 продукта, при нас правителството не прави нищо в помощ на домакинствата, но ние сме мирни!

Дани Стойкова, Иво герасимов и Шери Златарска

„Докато у нас правителството все още обмисля въвеждането на таван на надценките за основните хранителни продукти, то в някои европейски държави от месеци е въведен подобен контрол. Франция, Унгария и Гърция са част от страните, където бяха направени крачки в помощ на домакинствата. Във Франция – от края на този месец влизат в сила ограничения на цените за 200 продукта. Брашно, риба, месо и други важни за домакинствата стоки ще бъдат по-достъпи до края на юни.“ – коментира водачът на листата на ДПС за Кюстендилска област Шейхриар Златарска, която заедно с колегите си от листата Даниела Стойкова се разходи из пазара в Бобов дол в самия пазарен ден. Двете дами бяха посрещнати от Иво Герасимов от Бобов дол, който също е част от листа на ДПС.

„Вижте Унгария – там мярката беше удължена до края на април, като правителството добави още стоки в списъка, чиито цени не бива да са по-високи от регистрираните в края на септември миналата година. Проверихме и  колко по-евтино излиза пазарът на основните продукти заради мерките в съседна Гърция.“ – споделиха търговци.

„Още в края на октомври миналата година гръцкият парламент гласува т.нар. потребителска кошница. В нея се включени около 50 основни за домакинствата стоки, чиито цени не трябва да се повишават.“ – каза Златарска.
„Не са вдигани цените. Само на млякото, което  от 1.10 вече е около 1.40 евро”, каза Иво Герасимов, който е отскачал до Солун . И допълва: „Цените не са вдигнати, но все пак увеличението е станало голямо за основните продукти. Но затова правителството е взело мерки и дава помощи – маркет пас, подпомага повечето семейства”.

Антиифлационните мерки в съседна Гърция карат много българи да ходят на пазар там. Областният лидер на ДПС Николай Златарски, каза, че наскоро е напълнил хладилника с гръцки стоки. И е забелязала разликата.  „Може би около 10-15 на сто, за зехтина даже и повече…. Сега като бяхме – всеизвестните яйца, там са с може би 20 ст. по-евтини. Пазарувахме ги между 18 и 20 евроцента. Пилешкото месо, агнешкото, перилните препарати, елементарната козметика”, споделят семейство Златарски, който са собственици на веригата магазини „Адела“.

„Антиифлационните мерки в Гърция са в сила до края на месеца. Гърците обичат да пазят своя начин на живот, както виждате – не са много мирни. Ако се промени тяхната кошница, това ще окаже голямо влияние върху спокойствието на държавата, ще има протести!”, категорична е Златарска.

ДПС прие в бюджета таван на цената на електроенергията за бизнеса от 250 лв., това също донякъде ще спомогне за овладяването на инфлацията, каза Златарска

Доцент Петър Чобанов е преподавател в УНСС и водач на листата на ДПС за София област. /отдясно/ Министър на финансите на Република България в периода 2013 – 2014 г. Преди това е бил изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози (2005 – 2009) и председател на Комисията за финансов надзор (2009 – 2010). Народен представител от парламентарната група на ДПС в XLII народно събрание, XLIII народно събрание, XLVI народно събрание и XLVII народно събрание. От 2002 г. преподава в УНСС[4], като от края на 2012 г. е доцент в катедра „Финанси“. Преподава по дисциплините: Международни финанси, Парична теория и парична политика (II ниво), Финансова устойчивост, Системен риск. На 29 май 2013 г. става министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски.
„Бившият министър на финансите от ДПС, доцент Петър Чобанов съобщи, че инфлацията при цените на производител е вече 50% – една от най-високите в Европа. Именно затова ДПС осигури през актуализацията на бюджета 300 млн. лв. повече за земеделците. При тях инфлацията влиза точно в цените на храните.  ДПС прие и допълнихме мярка към премахването на ДДС за хляба – нулева ставка върху брашното. Направихме го именно с идеята, че когато основната суровина също няма ДДС, това наистина ще повлияе на цените“, каза още кандидатът за депутатът Златарска.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Вижте видеоканала ни:


5 COMMENTS

  1. А защо сте мирни тогава .Защо ви настройват за цените и ви заслепяват очите тия боклуци от ДПС Турчаля.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here