Полицията в Кюстендил засипана с питания, свързани с интернет измами и хакнати профили в социалната мрежа

Поради зачестилите питания, свързани с интернет измами и хакнати профили в социалната мрежа – в полицията в Кюстендил е постъпил 1 сигнал, предприети са действия по изясняване на обстоятелствата.

За да се избегнат проблеми от такова естество от ОДМВР- Кюстендил споделят съветите на специалистите по киберсигурност – ГДБОП.

СЪВЕТИ ЗА КИБЕРСИГУРНОСТ:

– ПАРОЛИ –

Използвайте комбинация от малки и големи букви, цифри и специални знаци. Изберете парола над 10 знака. Не използвайте имена, телефонен номер, рождени дати, повтарящи се или визуално еднакви символи. Не използвайте една и съща парола за няколко различни профила. Не споделяйте паролата си с никого. Запишете паролата си на сигурно място. Сменяйте периодично паролите си.

– ФИШИНГ –

Игнорирайте имейли или други съобщения от съмнителен източник. Помнете, че държавни институции, банки и фирми почти никога няма да искат от Вас да изпратите лични данни в мейл или чат. Бъдете изключително внимателни при сваляне и активиране на файлове, прикачени към мейли със стресиращ текст или подканящи за незабавно действие.

– ЛИЧНИ ДАННИ –

Не споделяйте лични данни, потребителски имена и пароли, данни от банкови карти или други платежни инструменти при онлайн комуникация, освен ако не сте изрично сигурни къде ги изпращате. Ограничете до минимум информацията, която споделяте за себе си онлайн.

– НЕ ПОЛЗВАЙТЕ ПИРАТСКИ СОФТУЕР –

Използването на нелицензирани или кракнати програми почти винаги води рискове от заразяване на Вашето устройство с компютърен вирус. Потърсете безплатна или по-евтина алтернатива на програмата или услугата, която желаете да ползвате

– АНТИВИРУСНА ПРОГРАМА –

Изберете съвременна и надеждна антивирусна програма за своите устройства, която редовно обновявайте. Заложете на световноизвестни и проверени решения. Сканирайте редовно своите устройства за киберзаплахи.

– НАГЛЕЖДАЙТЕ ПАРИТЕ СИ –

Редовно следете движението по Вашите банкови сметки или други вирутални активи. Вземете незабавни мерки, ако установите неоторизиран превод като се свържете с Вашата банка или разплащателна услуга.

– ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА И ПРОГРАМИ –

Използвайте съвременна операционна система и програми, които редовно обновявайте. Остарелият софтуер по презумпция е по-лесна мишена за хакерите. Проверете настройките на своя компютър или телефон, за да ги обновите до последната версия.

– АРХИВИРАНЕ –

Регулярно създавайте резервни копия на файлове, чието съдържание е от особена важност. Съхранявайте тези копия в офлайн среда. По този начин можете лесно да възстановите данните си, ако устройството Ви изчезне или стане жертва на рансъмуер.

– ДВУСТЕПЕННА ВЕРИФИКАЦИЯ/2FA –

Включете опцията за двустепенна верификация, когато това е възможно. Това гарантира допълнителна сигурност за Вашия профил и възможност да си върнете контрола над него при евентуално компрометиране.

– НЕТИКЕТ –

Комуникирайте учтиво и сдържано онлайн. Не обиждайте и не ругайте. Отнасяйте се с другите, както искате да се отнасят с Вас. Не споделяйте чужди лични данни или снимки, без изрично разрешение. Не разпространявайте снимки или материали с оръжия, наркотици, алкохол, насилие или друго неприемливо. Доверявайте се на надеждни източници на информация и не споделяйте лекомислено фалшиви или непроверени новини.

Сигнализирайте отдел Киберпрестъпност при ГДБОП-МВР, ако сте жертва или свидетел на киберпрестъпление.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here