Премиерът Донев в Кюстендил: Почитаме паметта на достойни личности, участвали в спасяването на българските евреи и оставили ни пример за човеколюбие

Гълъб Донев в Кюстендил

Днес свеждаме глава, за да почетем паметта на достойни български граждани и да си припомним урока, на който те ни научиха и който трябва да предадем на следващите поколения – за човеколюбието и достойнството. В същото време ние скърбим и за хилядите жертви на Холокоста, които в годините на нацисткото управление, загубиха своя живот – милионите евреи, които останаха в концентрационните лагери. С тези думи министър-председателят Гълъб Донев се обърна към жителите и гостите на гр. Кюстендил, където се провеждат поредица от събития за отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Премиерът Гълъб Донев обърна специално внимание на Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи и приноса на т. нар Кюстендилска четворка – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. „Четирима достойни кюстендилци, които точно преди 80 години на тази дата – търговец, адвокат, учител и депутат се събират, за да се противопоставят на престъплението, което се подготвя за депортацията на десетките хиляди български евреи. Не остават безучастни и мълчаливи пред  заплахата вагоните на кюстендилската гара да бъдат натоварени с техните приятели, съседи, съграждани, които да бъдат депортирани и предадени на смърт“, отбеляза министър-председателят.

Премиерът Донев изтъкна и приноса на тогавашния заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев  – също депутат от Кюстендил, за спасението на българските граждани от еврейски произход. „Пешев събира съмишленици, народни представители, които се противопоставят твърдо и настояват за отмяна на заповедта за депортация на хилядите български евреи“, припомни Донев. По думите на министър-председателя тези български личности остават в историята на света като спасителите на българските евреи.

Честванията в град Кюстендил започнаха в Къща музей „Димитър Пешев”, с откриването на фотодокументалната изложба „Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи”. След това бе проведено шествие от къща музей „Димитър Пешев”, до паметника на Димитър Пешев на площад „Велбъжд”, където започна и тържественото честване на 80 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Кметът Петър Паунов приветства официалните гости и отдаде почит и възхищение, към делата на нашите съграждани, спасили животите на евреите. В програмата се включиха и ВГ „Калпазани“, с музикален поздрав, към всички гости и кюстендилци.
Венци и цветя, в знак на почит поднесоха Премиерът на България г-н Гълъб Донев, зам. министърът на външните работи г-н Костадин Коджабашев, Областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на община Кюстендил г-н Петър Паунов, Председателят на Общински съвет-Кюстендил г-н Иван Андонов , зам. кметовете г-жа Росица Плачкова, г-жа Надя Каратова, г-жа Радмила Рангелова, г-н Виктор Янев, главният секретар на Общината г-н Светослав Василев, Архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия Архимандрит Исаак, заедно с духовници от Кюстендилска Духовна Околия , политически партии, неправителствени организации и граждани.
Програмата в град Кюстендил продължи с шествие до къщата на Иван Момчилов и полагане на венци и цветя на признателност на паметната плоча на Иван Момчилов.
В Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” започна откриването на изложба “Кюстендилски художници от еврейски произход”, след това се откри юбилейна кръгла маса на тема: „80 години от спасяването на българските евреи”
Организатори на събитието са Община Кюстендил, Регионален исторически музей-Кюстендил, Институт за исторически изследвания при Българската академия на науките, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”.
Събитията са част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи, които се провеждат под патронажа на президента на Р България г-н Румен Радев.
На 9 март 2023 г. се навършват 80 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. В критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България. За тези им заслуги те са провъзгласени в Държавата Израел от мемориала „Яд Вашем” за „праведници на света”. Наградени са с най-висшето държавно отличие в Р България – орден „Стара планина” I ст. Удостоени са със званието „почетен гражданин на Кюстендил”.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here