Коне дефилираха и теглиха тежести на Тодоровден в Костинброд

Жителите на община Костинброд отбелязаха Тодоровден. Празникът се отбелязва тържествено всяка година в град Костинброд по стара българска традиция. Община Костинброд и НЧ ”Св. Св. Кирил и Методий-1890” за поредна година организират с голямо удоволствие празника, известен още като Конския Великден.
Програмата започна в 10:30ч. на площада в I район, гр.Костинброд. Конете бяха украсени със сбруи, сплетени опашки и гриви. Те дефилираха пред журито, а след това участваха в теглене на тежести в различни категории.
Официалната част на празника започна с отец Серафим, който отслужи молебен за здраве на животните и собствениците им. Извърши се и обичая “домлуване”. Танцов състав “Ритъмчета” изпълниха два танца и придадоха празнично настроение.
Празникът бе открит от г-Трайко Младенов– кмет на община Костинброд. Кметът поздрави жителите и гостите на община Костинброд с празника „Тодоровден”. Пожела на всички празнуващи много здраве и късмет. На коневъдите пожела добро представяне в предстоящата надпревара и да не се делят!
„Благодаря на всички хора, благодарение на които отбелязваме днес Тодоровден. Това са хората, които отглеждат това благородно, силно и интелигентно животно. Защото да отглеждаш кон не е като домашен любимец. Свързано е с много труд, с всеотдайност, с ежедневна грижа и с голямо сърце. За това нека да аплодираме всички участници!“
Животните и техните жокеи участваха в конкурса за такъми и теглене.
На Тодоровден присъстваха зам.-кметът на община Костинброд, г-н Александър Ненов, д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет, общински съветници г-н Иван Иванов, г-н Димитър Григовор, кметове г-н Борислав Борисов- кмет на село Петърч и г-н Симеон Спасов- кмет на село Голяновци.
Журито в състав: Трайко Младенов, Ивета Иванова и Росен Павлов и официалните лица наградиха конете в указаните по регламент категории, като победителите получиха награди, статуетки и грамоти за участие.
Категория: Такъми
1. Найден Николов
2. Росен Иванов
3. Пламен Петров
Категория: до 500 кг
1. Игнат Атанасов с кон Лео
2. Георги Атанасов с кон Боско
Категория: до 600 кг
1. Бисер Цветанов с кон Лео
2. Димитър Рангелов с кон Реал
3. Росен Дойчинов с кон Буря
Категория: до 700 кг
1. Валентин Стефанов с кон Робин
2. Александър Йорданов с кон Вихър
3. Божидар Миланов с кон Бено
Категория: до 800 кг
1. Росен Иванов с кон Хектор
2. Ангел Ангелов с кон Демон
3. Игнат Атанасов с кобила Хриси
С награждаването празничния ден приключи. Той бе изпълнен с много емоция, веселие и състезателен дух, и спокойствие, благодарение и на добрата работа на Районно управление – Костинброд и Общински Инспекторат – Костинброд.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here