Невиждано! Над 3 000 гости и жители ахнаха пред „конна армия“ на Сапарева баня, кметът К. Гелев и Любомир Георгиев: България е земя, родена под знаме от конска опашка, гнездо на орли, борци и светци! На слава, и на …сълзи!

Общинският съветник Николай Мертекчийски, Радослава Чеканска, Христо Терзийски, Калин Гелев, Любомир Георгиев /най- вдясно/
Радослава Чеканска: Молитвата ми днес е: „Господи, спри войната в Украйна! Дай ни вярващи управници, който да се боят от теб!“  
Радослава Чеканска, №4 в листата на ГЕРБ- СДС:Всички войници в тежките епохи на българската история твърдо са вярвали, че Той, Господ Исус Христос и неговите воини като Тодор и Георги, ги пазят в сражения и във всички несгоди на войната.
„Орлите“ на кмета на Сапарева баня Калин Гелев, победители в турнира
Любомир Георгиев и Христо Терзийски с кмета Калин Гелев изгледаха състезателите в турнира по конна езда

Традиционните кушии край Сапарева баня отново събраха хиляди, най-бързият кон тази година е Буран от Ресилово.

Най-атрактивните и мащабни конни надбягвания в региона, които се провеждах всяка година на Тодоровден, отново събраха хиляди в района на летището край Сапарева баня. Кушиите, които се организират от Община Сапарева баня и НЧ “Просветен лъч – 1905”, са се превърнали в традиционен празник за жителите и гостите на Сапарева баня.
„Имамаме Господ Исус Христос, яздещ на бял кон, симвал на пълната победа на християните над всечик враг, имаме вярващи бойци, светци, яздещи на коне един от тях е Тодор, в онзи ранен период от нашата история българската армия е била изцяло на коне. Държа да отбележа, че армията като институция е предхождала държавата поне с няколко века, т.е българският народ е имал конна армия, добре организирана и въоръжена. В Сапарева баня конете са на особена почит! Гордея се с тази обич на местните към конете!“ – каза организаторът, кметът Калин Гелев.
Бившият министър на МВР и водач на листата на ГЕРБ – СДС Христо Терзийски, заедно със сътрудникът си от миналия парламен Даниел Александров, сега втори в листата, също присъстваха на празника. Кушиите изгледа и местният кандидат за народен представител Любомир Георгиев, който е №7 в листата на ГЕРБ.
“България се е родила под знаме от конска опашка! Гнездо на орли и борци, на слава, да, и на сълзи! Те ни напомнят на славното минало на нашите деди. Хубави са тези наши народни, стари български традиции. Много се радвам, че в Сапарева баня не само сме ги съхранили, но сме ги превърнали в толкова атрактивни и популярни, че даже идват участници и зрители от други общини и дори области. Почитаме си обичаите, предава се и на младото поколение тази обич към българщината и традициите. Честит празник на всички!”, пожела Любомир Георгиев, който за първи път се явява като кандидат за народен представител и е седми в листата на ГЕРБ – СДС, зааместник председател на Общински съвет Сапарева баня.
Конните надбягвания край Сапарева баня изгледаха и кандидатите Даниел Александров и Радослава Чеканска. „Всички войници в тежките епохи на българската история твърдо са вярвали, че Той, Господ Исус Христос и неговите воини като Тодор и Георги, ги пазят в сражения и във всички несгоди на войната. Именно затова с тях са свързани и празниците на българската армия от стари времена. Молитвата ми днес е: „Господи, спри войната в Украйна! Дай ни вярващи управници, който да се боят от теб!“ – каза Радослава Чеканска.
Тази година най-много участници имаше в двете категории при теглене на тежести – общо 9.
А най-бързият кон в състезанията се оказа Буран от с. Ресилово, със собственик Кристиан Иванов. Буран бе окичен от организаторите със символичен венец, а неговият собственик спечели парична награда и статуетка. На второ място се класира конят Васко на Кирил Белчински, а на трето – Дорчо на Здравко Чучуганов.
За първи път и две дами се включиха в състезанията, но те бяха в по-леката и атрактивна категория – състезанията с магарета.
Отличен с награда за най-красив и гиздав кон бе този на сапаревобанеца Николай Михайлов, а Васил Начов спечели в категорията “Двуколка”. Победителите в категориите бяха наградени от кмета на Сапарева баня Калин Герев и неговия заместник Славчо Коларски.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
Любомир Георгиев /вдясно/: “България се е родила под знаме от конска опашка! Гнездо на орли и борци, на слава, да, и на сълзи! Те ни напомнят на славното минало на нашите деди. Хубави са тези наши народни, стари български традиции. Много се радвам, че в Сапарева баня не само сме ги съхранили, но сме ги превърнали в толкова атрактивни и популярни, че даже идват участници и зрители от други общини и дори области. Почитаме си обичаите, предава се и на младото поколение тази обич към българщината и традициите. Честит празник на всички!”, пожела Любомир Георгиев,
Христо Терзийски се поздрави с хората от сапарава баня и оклните села, той се възхити на силата и красотата на младежите, които участваха в турнира и разказа, че някогашната ни конна армия е познавала различни тактики, както личи от сраженията ѝ с готи или византийци и пожела мирни и щастливи дни.
Даниел Александров: Празникът ни изпълва със сила и вдъхновение! Поздравления за перфектната организация! Проздравления за кмета Калин Гелев и победителите в турнира! Истинска наслада!
Зам. кметът на Дупница Крум Милев беше в компанията на Радослава Чеканска.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here