Община Симитли отбеляза Освобождението с поход по пътя на освободителите до връх Кръста

Община Симитли отбеляза 145-ата годишнина от Освобождението на България с поход по пътя на освободителите до връх Кръста, край Ракитна.

С развети трибагреници в ръка, много родолюбци, от всички населени места в община Симитли, изкачиха връх Кръста. От години традицията повелява Националният празник на България да бъде отбелязан там горе, на върха, където преди 145 години е бил побит кръст с думите на войската: „Ето тук е границата на България”.

Общинският кмет – Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет – Вилимир Александров, поднесоха венец на признателност и заедно с групата признателни българи отдадоха почит в памет на героите-освободители.

На мероприятието бяха кметовете по населени места, общински съветници, общинска администрация, общественици, деца с техните родители, жители и гости на община Симитли.


Ученици от СУ «Св. Св Кирил и Методий» – град Симитли, заедно със своята учителка г-жа Виолета Ставрева представиха кратка програма, която включваше песни и рецитали по повод празника. Поздрав към всички присъстващи родолюбци отправи Любима Ковачка, която изпя песните “Хубава си моя горо” и “Кой уши байрака“.

Родолюбците почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински и запалиха свещ за здраве в параклиса „Свети Александър Невски“, който е изграден в подножието на връх „Кръста“.

С „Честит празник!“ се поздравяваха всички, за които не се оказа пречка да се изкачат по стръмния път до до връх „Кръста“.

Честването на празника продължава вечерта от 18:00 часа на площад “Септември” – гр. Симитли с шествие и поднасяне на венци и цветя на паметника на освободителите “Лъвчето” и художествена програма и проверка-заря.

Крупник също ще почете празника с програма от 18:30ч. на площада в селото.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here