Перничани на тържество за Трети март, кметът: 145 г. по- късно е време да събудим родолюбивия дух на опълченците

С тържествено честване Перник отбеляза националния празник на Република България – Трети март. Десетки перничани и гости, сред които кметът на община Перник Станислав Владимиров и екипът му, областният управител Людмил Веселинов, председателят на Общинския съвет Денислав Захариев, евродепутатът Петър Витанов се събраха да почетат подвига на героите, борили се за свободата на народа ни. Под звуците на химна на Република България бе издигнат националният флаг.

„Трети март не е обикновен празник, а въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, възраждане на една държава, която отново след петвековно робство заема своето достойно място на политическата карта на Европа“, каза кметът Станислав Владимиров в празничното си слово. Той добави, че трети март е и ден за преклонение пред подвига на героите, дали живота си за свободата, знак за почит към България, която носим дълбоко в сърцата си. „145 години по-късно ние, съвременните българи, отново сме пред изпитание – как да събудим родолюбивия дух на опълченците, чиято светла саможертва озари свободата ни и изми позора на робството“, заяви Владимиров. Владимиров каза още, че нашата отговорност е да осъзнаем истинската стойност на тяхното велико дело, а не да изпадаме в умиление по отминалото ни величие. „Наша грижа е да превърнем Трети март в част от бъдещето на всеки българин, където и да е по света. Наш дълг е да запазим в гените си Трети март като най-високата точка, до която се е издигал българският дух“, заключи кметът на община Перник.

Патриотичната музика изпълнена от духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов, темпераментните танци на обичания пернишки ансамбъл „Граовска младост“ и народната певица Боряна Василева допринесоха за още по-голямо празнично настроение в предпролетния мартенски ден. Третокласничката Катя Ефтимова, ученичка в СУРИЧЕ „Петър Берон“ пък изпълни стихотворения свързани с годишнината от освобождението на България.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here