Групата на село Светля, Пернишко с богата програма от участия и изложба в тяхна чест

На Сирни Заговезни по покана на село Бистрица сурвакарите от село Светля празнуваха традиционните „Поклади“, за да изгонят злите сили, събрали се през зимата.
Жителите на района се събраха на свечеряване край огньовете, за да си поискат прошка – по-младите от по-старите.
Хора, огньове, дрънчене на хлопки – сурвакарите от село Светля завладяха сърцата на млади и стари. Веселието беше съпътствано и от фолклорна програма.
Преди месец любителя фотограф от Банско Георги Ангелов вдъхновен от различната и красива светлянска традиция направи изложба в тяхна чест и разказа за нея емоционалното си преживяване от двете му посещения в село Светля на 13 януари и последният ден на Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник .
Само на 30 километра от град Перник по живописен път се намира планинското село Светля. Мъничко с едва 60 човека постоянни жители, но красиво през всички сезони и дни на годината. Това, което вдъхновява /очарова/ фотографа Георги Ангелов е различната традиция, която е с история над един век с изключително красиви костюми, високи маски, които те наричат ликове и най-важното – там липсва съревнование между участниците. Всеки е важен от най-малкия до най-големият, от най- младият до най-възрастният. Към всеки един участник има внимание и благодарност, за участието и за труда.
Денят е 13 януари привечер. Най-важният ден за потомците на селото. Всичките 150 сурвакари облечени в костюми са подредени в дълга колона, последните са сурвакарите с ликовете, които някои достигат над 3 метра. Дисциплината е изключителна, а уважението между участниците е най-важното и водещо през целият ритуал. Те са излезли да прогонят злите духове със страшни маски, чанове, звуци от тъпани и ритмични танци. Така е от 100 години. След шествието всички сурвакари се събират около голям огън и всички в един такт и ритъм изпълняват своя ритуал за прогонване на злите духове за плодородие и щастие. Това, което на пръв поглед прави впечатлние е дисциплината на участниците, но не наложена от някои, а лична тяхна си, защото са горди потомци на селото с най-високи маски и най-многобройни участници. Интересното при тази сполтена общност е че те нямат крупни дарители, които да финансират изработването на маските и костюмите, нито да финансират участия и пътувания, всичко сами си правят, събират средствата на 14 януари, когато обикалят всяка една къща от селото и играят във всеки дом за здраве и късмет на семействата. Сутринта на 14 февруари сурвакарската група тръгва из селото и влиза във всяка къща, там домакините излизат и черпят богато участниците, а те им наричат да бъдат здрави, сплотени и щастливи. Това е най-големият чар на сурвакарите от село Светля – личното отношение към всеки един жител от малкото селце.
Част от изложбата са снимки от денят 13 януари в село Светля, другата част са снимки от най-големият фестивал в България „Сурва Перник 2023“. Това е първата до момента изложба на „Сурва Перник 2023″ и първата на село Светля. За момента изложбата от 44 рамкирани снимки формат А4 е разположена в дома на Георги Ангелов, а на 9 април, празникът на надеждата, любовта и цветята – Цветница ще бъде разположена в Читалище “Никола Вапцаров – 1894” където по покана на читалището ще гостува и сурвакарската група на село Светля. Гостуването е под наслов Читалище “Никола Вапцаров – 1894” – “ „Подкрепя традициите на българина“. Програмата на събитието ще бъде официално откриване на изложбата и демонстрация на Сурвкарска групата на село Светля на централния градски площад. Очакват се около 60 участници да представят своя обича по сурва на площада. Гостуването е с подкрепата на Читалище “Никола Вапцаров – 1894” и Община Банско.
А на 17 април сурвакарската група ще гостува на пролетният фолклорен фестивал в град Боселеград, Сърбия.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here