КЗК удари спирачка на калпава поръчка на Кресна за 190 бона, превозвач от Сандански: Кметът подписа за по- скъпите билети  

Николай Георгиев

Комисията за защита на конкуренцията скъса решение на кмета на Кресна Николай Георгиев за избор на превозвач, който да вози кресналии в следващите 5 години. Решението идва след жалба от санданската фирма „Ивел Травел“ на Христо Станков. В тъжбата си до антимонополния орган Станков пише, че конкурента му кресненската „Траянов транс“ с управител Димитър Траянов прави дъмпинг и нелоялна конкуренция с предложените цени на абонаментните карти за превоз. Разликата в цените е буквално фрапантна. Станков предлага карти на цени от по 45 и 75 лв., а Траянов от 11,50 до 18,30 лв. От община Кресна се оправдават, че именно заради това избират местния превозвач, макар да е предложил по- скъпите единични билети. Въпросът е, че според пуснатия регламент стойността на билета носи 15 точки тежест при оценяването на офертите, а за картите този показател е само 5. При разглеждането на казуса от КЗК установяват пълна каша и пишат в решението, че процедурата е проведена по метод, различен от описания при старта на поръчката. Тъй като непълнотите не могат да бъдат отстранени, без да се промени заданието, цялата процедура е обявена като незаконсъобразна и е върната към кмета Георгиев да прекратяване. От КЗК разкриват, че комисията в общината решили при оценката на ценовите предложения на участниците да дадат тежест от 15 точки на предлаганата цена за единични билети и 5 точки за месечна цена на абонаментни карти. Подобно разпределение на тежестта на отделните показатели за оценка обаче изобщо не било предвидено в утвърдената методика за оценка. Също така е установено, че комисията е приложила формула за оценка, която се различава съществено от предварително утвърдената.

Жалбоподателят Станков вади и друг фрапантен гаф. Той пише, че конкурентите му подали оферта по направлението Кресна -Влахи с предложена цена на билета от 2.83 лв. без ДДС и 2,50 лв. с ДДС, вместо 3,40 лв., както излиза сметката. Въпреки това фирмата не е отстранена, а даже е избрана за победител. От общината пишат, че, след като установили неточността, взели предвид цените без ДДС. Санданачанинът изчислява, че предложените от Траянов цени на картите са прекалено ниски и нереалистични. Той пресмята, че определената стойност на картите е с 80% отстъпка от цените на билетите. Барабар с това, според него, нямало данни този превозвач да избава абонаментни карти. В жалбата пише, че според него общината е избрала офертата с по- високи цени на билетите, тъй като пътуването с карта било много по- рядко използвана услуга. Предложените цени от „Траянов Транс“ са: Кресна-с. Влахи 2,50 лв., Кресна – с. Стара Кресна 3,00 лв., Кресна-с.Ощава 4,00  лв.,  гр. Кресна – с. Долна Градешница 1,50 лв., гр. Кресна – с. Сливница 1,50 лв., гр. Кресна – с. Горна Брезница 1,50 лв.  А при „Ивел Травел“: Кресна- Горна Брезница- 1,30 лв. Кресна- Сливница 1,30, Кресна- Долна Градешница 1,30, Кресна- село Стара Кресна 2,50 лв., Кресна- с. Влахи- Кресна 2 лв.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here