ВНИМАНИЕ! Опасност от бедствиe край Перник

Опасност от бедствие на няколко километра от Перник. Язовир е на косъм да прелее.

Притокът на „Студена“ е 2,5 пъти от разхода. В края на февруари водоемът достигна обем от 23 593 000 куб. м. при максимален 25 200 000, според месечния график на МОСВ към изпускане може да се премине едва след като обемът на язовира надхвърли 24.2 млн. куб. м., предаде БНР.

Очакваните в близките дни валежи притесниха местните власти. Кметът Станислав Владимиров и областният управител на Перник Людмил Веселинов имат опасения, че при интензивни дъждове и необходимост от изпускане на по- големи количества от язовира може да се стигне до преливането на реки и наводнения на къщи и имоти по поречието на Струма.

Във вторник губернаторът е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова с настояване за промяна в месечния график, която да позволи контролирано изпускане на известни количества. В него се уточнява също, че участъци от реките Конска и Струма са с намалена проводимост поради непочистени корита.

За същите е поискано финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, което все още не е осигурено.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here