Кметът: Над 2 млн. лв. сме инвестирали във водопроводи в Дупнишко, търсим варианти за кредит от 500 000 лв. за ВиК

Кметът на Дупница Методи Чимев и зам.- кметът Олга Китанов проверяват възможностите за осигуряване на кредит в размер на 500 000 лв. за ВиК, който ще бъде гарантиран от общината. На фона на тази новина, градоначалникът съобщава, че са били разходвани над 2 млн. за ВиК-мрежата в града и селата.

Ремонтът по „Орлинска“ започна в края на 2021 г., той се забави заради паралената подмяна на водопровода. Очаква се да започне третият финален етап.

„Точно 2 099 703,25 лв. са разходвани за календарната 2022 година. Това са средства от бюджета на общината, както и допълнително привлечени. Сред по-големите пера са аварийната подмяна на водопровод по ул. „Орлинска“ в размер на близо 600 000 лева. Също и поетият от община Дупница кредит от 1 000 000 лв. за подмяна водопровод в Самораново, Крайници, Яхиново. Осигурихме финансиране в размер на 409 000 лева за рехабилитация водоснабдителната мрежа в село Джерман, обезпечихме хисроизолиране на резервоар за питейна вода за село Дяково.

В края на юли беше направена първа копка на частичния ремонт на мрежата в Самораново. Селото е сред невралгичните точки с чести аварии, което изкара хората на протест преди 2 години.

Отделно от това сме финансирали и ремонти и подмяна подземна инфраструктура на улици в града „Елин Пелин“, „Родопи“, „Баба Ната“, „Трети гвардейски полк“ и други. По всичко личи, че тази практика ще продължи“, коментира кметът на общината инж. Методи Чимев във връзка с тежкото финансово състояние на ВиК Дупница и безизходицата във връзка с водната асоциация, от която общината се опитва да излезе безуспешно от 2 години. Докато на хартия ВиК е в обединението, КЕВР отказва да приеме бизнес план с повишаване цената на водата. Това обрича дружеството да работи с цени от преди 10 години, което орязва сериозно приходите. То работи в условията на запор от НАП и сериозни натрупани задължения за ток и така на дневен ред остро изскача нуждата от осигуряване на средства.

„Със зам.- кмета Китанова проведохме вече срещи с няколко банки. Не е лесно да се водят подобен род преговори, които са почти ежедневни. Сложно и трудно е, предвид ситуацията, в която се намира ВиК. В преговорите с различните банкови институции като гарант по кредита сме посочили именно община Дупница. Надявам се в близък период от време да успеем да постигнем споразумение, което да удовлетворява и двете страни“, допълни инж. Чимев.
Вижте видеоканала ни:


3 COMMENTS

  1. Абе шивач по-добре си трай не се хвали за 2 млн. лева ясно че сте украднали парите и свършеното е трагично каквото е и управлението ти!

  2. В такива преговори е редно да участва и управителката на ВиК, но и тя изглежда е само такава на хартия. Изглежда, че общината е заложник на ВиК. И избори се задават….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here