Консултациите за съставите на СИК в Община Кюстендил преминаха в добър тон и без възражения. ПП и ДБ с най- много членове 274, КП „ГЕРБ-СДС“ със 197, „ДПС“ със 123 места, ПП „Възраждане“ със 112

Пълно съгласие постигнаха политическите партии и коалиции в Община Кюстендил за състава на Секционните избирателни комисии за предстоящите на 2- ри април парламентарни избори. Консултациите бяха свикани от кмета Петър Паунов днес, като на тях се явиха всички парламентарно представени партии и коалиции. Всички те постигнаха консенсус относно разпределението на ръководните длъжности. По време на консултациите възражения нямаше и те преминаха в пълно разбирателство.

Общият брой на секционните избирателни комисии на територията на община Кюстендил е 112. Съгласно решение на Районната избирателна комисия в секциите трябва да бъдат назначени 932 членове. 74 от секциите ще бъдат в състав от 9 души, а останалите комисии ще са с по 7 членове.

КП „ГЕРБ-СДС“ трябва да получи 197 членове в секции, 94 са ръководните длъжности. КП „Продължаваме Промяната“ ще е със 164 членове, 74 души ръководен състав. ПП „ДПС“ ще има 123 места с 51 ръководни длъжности. Разпределението дава 112 членове на ПП „Възраждане“, 38 са ръководните места за тази партия.

КП „БСП за България“ ще е със 112 члена в секциите, 34 са ръководните длъжности от тях. КП „Демократична България – Обединение“ е със 112 места от които 28 ръководни. 112 са местата и за КП „Български възход“. При тях ръководният състав ще бъде 17 души.

„Съобразно изборните резултати и представителството в Парламента нашата квота се знаеше. Направихме две предложения към колегите от Български възход и Възраждане, които те одобриха за заменка на членове с ръководни длъжности. Мина конструктивно цялото заседание. Достигнахме до едно съгласие“, каза Йордан Тодоров, общински председател на БСП.

„От години винаги постигаме съгласие по отношение на разпределението на местата на парламентарно представените партии в СИК. Разпределението е направено с решение на РИК, съгласно решение на ЦИК по определена методика събразно броя на депутатите на парламентарно представените партии в предишния парламент. Постигнахме съгласие, разбира се че съм доволна. В крайна сметка всеки получава колкото му се полага съобразно броя на депутатие в 48- то Народно събрание“, коментира Михаела Крумова.

По найни думи, че в социалните мрежи представители на ДБ се опитват да влияят върху общественото мнение като посочват, че са им дадени само две председателски места. „Това категорично не отговаря на истината. В момента, в СИК за община Кюстендил, „Продължаваме промяната“ има 164 члена, а „Демократична България“ – 112, което в общ сбор те имат 274 члена в комисиите. В ръководните състави „Продължаваме промяната“ имат 74 ръководни длъжности, а „Демократична България“ имат 28. Общо имат 102 ръководни длъжности, което ще рече, че те са най- многобройните представени в СИК.“, сподели Крумова.

По отношението на решението на ЦИК за сумарното вписване на данните в протокола Крумова заяви, че вече е прегледала образеца на самия протокол и не мисли, че би могло да се допусне каквото и да е манипулиране на изборния резултат.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here