Резервоарът за минерална вода в Сапарева баня пълен, развъртат кранчето за нови абонати

Кметът Калин Гелев край Гейзера. СН: архив.

Община Сапарева баня рестартира процедурите по издаване на разрешителни за водовземане на минерална вода. В докладна до съветниците кметът Калин Гелев подчертава, че към настоящия момент, след ремонта на сондажа, е възстановено нормалното захранване на резервоара, който акумулира минералната вода. ОбС трябва да гласува „за“, за да се възобновят процедурите за разпределяне на водата. Както е известно, в края на май миналата година възникна теч в основната сондажна тръба, което изправи на нокти всички в курорта. Ситуацията беше овладяна след първоначалния теч и водата уловена, но стана ясно, че има нужда от голям ремонт. Проблемът е, че температурата на водата от 100 градуса свива до единици фирмите, снабдени с нужната техника, за да работят на място. Нужни бяха три обществени поръчки, за да се стигне до подписването на договор за ремонта. Работата стартира в началото на ноември, а в средата на месеца аварията беше отстранена и водата потече отново. Дейностите глътнаха 132 000 лв.

Ремонтът на Гейзера стартира през ноември 2022 г.

Цената на минералната вода в курортната община е 1,20 лв./куб., по тази тарифа плащат хотелите, които я ползват за спорт, отдих, хигиенни нужди и СПА центровете. Санаториумът плаща по 60 ст. За всички ползватели се начислява и такса от 10 ст. за пренос. Водовземането с цистерни от посочено място се таксува по 4 лв./куб. С  решение от февруари 2011 година на Министерство на околната среда и водите за срок от 25 години община Сапарева баня има право да управлява и ползва находището на минерална вода, което е изключителна държавна собственост. Кметът на общината издава разрешителни за водовземане след  решение на Общински съвет.

През март 2021 г. беше изградена нова инсталация, за всеки водоползвател се направи отделно отклонение с водомер и спирателен кран.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here