Срокът на проекта за депото край Джерман удължен с 26 месеца, в Дупница чакат до дни пари за довеждаща инфраструктура

Община Дупница е удължила с 26 месеца изпълнението на проекта за изграждане на новото депо между селата Джерман и Грамаде, което трябва да обслужва още общините Бобов дол и Сапарева баня. Това става ясно от докладна на кмета Методи Чимев до Общинския съвет. С оглед променения срок, градоначалникът иска разрешение и за удължаване на срока за погасяване на заема от фонд ФЛАГ, чрез който са осигурени средства за строителството до получаване на плащанията от Европа. Към настоящия момент били изпълнени общо 55 % от строително-монтажните дейности по проекта.

Договорът за финансиране на инсталацията беше подписан през декември 2018 г. от бившия екоминистър и кметовете на Величкова, Чимев и Гелев.

Остатъкът за плащане е в общ размер на 7 114 853 лева лв. От договорения кредит пък са усвоени 880 644 лв., остават 2 969 356 лв. Дългът в общ размер на 3 850 000 лв. е поет с решение на ОбС през лятото на миналата година. Крайният срок за връщане е 25.07.2023 г., а искането е той да отскочи до 25.07.2024 г. В докладната е записано, че това няма да доведе до финансова тежест за общината. Той в крайна сметка ще бъде погасен основно със средства, получени от оперативната програма след завършването и отчитането на проекта.

През пролетта на 2022 г. започна изграждането на халетата за инсталацията за зелените отпадъци.

Самият проект за „Проектиране и изграждане на инсталация за компостиране и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня“, финансирани по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОП „Околна среда 2014 – 2020 г.“, е бил със срок на изпълнение 29 месеца. На 20 декември 2022 г. е подписано допълнително споразумение, с което се добавят още 26 месеца, с което времето за изпълнение и отчитане става 55 месеца. От общината информират, че забавянето се получило заради липсата на източник за финансиране на дейностите по строителство на външните връзки на инсталациите за предварително третиране и компостиране, необходими за въвеждането им в експлоатация. Но и този проблем е решен. На 18.08.2022 община Дупница е подала заявление за отпускане на безвъзмездна помощ. Всеки момент от местната администрация очакват проектното предложение да бъде одобрено, а до края на март планират да бъде проведена и обществената поръчка за избор на изпълнител по строителството на довеждащата инфраструктура.

Жители на Джерман с протестни плакати на заседание на ОбС Дупница. Заради недоволството в селото беше заведено дело срещу оценката за въздействие върху околната среда, което стигна до ВАС, което проточи сагата с депото вече над 10 години.

Община Дупница е бенефициент и изпълнява проекта по силата на договор за безвъзмездна финансова помощ. Общият заложен бюджет е 11 312 462 лв., от тях безвъзмездна финансова помощ 7 716 299 лв, съфинансиране 863 041 лв, недопустими разходи по проекта, финансирани за сметка на трите общини, 860 000 лв. и 1 701 122 лв. ДДС. Към момента са разплатени общо 4 197 609 лева. Най- много от тях 3 001 167 лв. са за проектиране и строителство, за надзор дадени  62 424 лв.,  396 000 лв. за доставка на мобилно оборудване и техника, 274 955 лв. за организация и управление, доставка на техника и съдове за разделно събиране на зелени отпадъци и др. Очакванията са новото депо да реши проблема с отпадъците на общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, които са принудени да плащат за извозване на боклука до София.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Много заеми-депо, европроекти, ВиК. За подобряване водоснабдяването на селата в общината бе взет кредит 1000 000 преди година. Сега за ВиК пак искат кредит 500 000, с което едва ли ще се покрият всички задълженията. Кой ще ги връща тези пари-сигурно не настоящето ръководство на общината нито това на настоящето ВиК. Приходите няма как да се увеличат-няма Лимонодена, няма голям консуматор и цената няма как да се увеличи, защото хем общината влезе в асоцияцията, хем не иска да има общ бизнес план. По тази причина се разбра, че вече повече от година ВиК не е оператор по смисъла на закона. Е тогава се пита в задачата, защо като не е законен оператор общинската фирма събира пари от населението и фирмите на територията на общината.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here