Сийка Милева: Нямаше да правим оглед на 18 трупа, ако охраната на границата беше на нужното ниво

Сийка Милева

Случаят е особено тежък и трагедия в такъв мащаб е прецедент за територията на Република България. Не трябваше институциите да допускат това. Многократно прокуратурата предупреждаваше, че има ескалация на престъпността и борбата с миграционния натиск е съвместна мисия на всички правоохранителни органи. Това коментира пред “24 часа” говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

За разлика обаче от представителите на изпълнителната власт, които непрестанно атакуват прокуратурата, аз няма да си позволя да коментирам техните недопустими пропуски по отношение на опазването на границите. Ето, виждаме непоправимите последици от това. В момента нямаше да правим оглед на 18 трупа, ако охраната на границата ни беше на необходимото ниво. Забележете, 52-ма нелегални мигранти, част от които загинаха в този трагичен инцидент, са пресекли границата с една обикновена стълба.

 

До момента по случая е изяснено, че има четирима задържани по Закона за МВР, за които предстои наблюдаващите прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП) да направят преценка дали има достатъчно доказателства за привличането им към наказателна отговорност.

Работата по случая е изключително активна, ще се работи цяла нощ. По досъдебното производство работят над 20 следователи от НСлС, 5-има прокурори от СГП и множество служители на МВР. Извършват се претърсвания и изземвания от адреси както в София, така и в провинцията. Колегите ще изземат материали за ДНК анализ както от жертвите на тази ужасна трагедия, за да установим тяхната самоличност, така и от заподозрените, за да установим с категоричност съпричастността на всеки един от тях към него. Иззети са 16 броя ДНК следи от камиона за анализ. Ще бъдат извършени аутопсии на загиналите, за да се установи по несъмнен начин причината за смъртта, която до момента се предполага, че е от задушаване.

Ще ми се сега някои представители на изпълнителната власт да имат доблестта да намерят сили и да поемат своята отговорност. Тази ужасна трагедия е и пряк резултат от ликвидирането на органите на специализираното правосъдие. В предходни периоди Специализираната прокуратура постигна сериозни резултати в противодействието срещу каналджийските канали, защото имаше комплексен подход, съвместна работа с ДАНС и МВР. В изминалите две години това се промени и не е по наша вина.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here