Дясната ръка на Андон Тодоров- Гергана Муртова напуска кметския екип на Илко Стоянов, обяви: Ставам бизнездама!

Илко Стоянов и Гергана Муртова

Директорът на дирекция „Икономическо развитие и управление на собствеността“ в Община Благоевград Гергана Муртова напуска администрацията заради нов семеен бизнес. Дамата, която прекрати правомощията си като общински съветник в местния парламент, за да влезе в екипа на кмета Илко Стоянов през септември миналата година, вчера е подала молба да бъде освободена от директорския пост по взаимно съгласие.

„Разделяме се с много добри чувства и с обещание при нужда да помага на Общината“, каза кметът Илко Стоянов.

Г. Муртова отговаряше за икономическото развитие на общината, като ангажиментите й включваха привличане на потенциални инвеститори, а под прякото й ръководство бяха и отделите „Общинска собственост“ и „Земеделие и гори“.

„Преди няколко месеца съпругът ми купи работещ бизнес в София. Фирмата се занимава с химическо чистене, има дългогодишна история и бизнесът е успешен, с над 10 мащабни обекта“. -обяви Муртова.

Г. Муртова напомни, че мъжът й има строителен бизнес, който основно ангажира вниманието му, и върху нея ще падне отговорността да поеме изцяло и активно новия семеен бизнес. „Инвестицията, която направихме, е голяма, потенциалът на фирмата – също, и от нас зависи дали ще го развием. В нея работят над 20 души, като планираме да отворим още 3 обекта. Опитах дистанционно да ръководя нещата през последните няколко седмици, но видях, че не става, защото се налага често да съм в София. Затова реших, че ще е по-добре да напусна“, обясни причината за оставката си Г. Муртова.

На въпрос дали семейството й се готви да се изнесе да живее в София, Г. Муртова бе категорична, че основният им семеен бизнес е в Благоевград, децата им са на детска градина и училище тук и двамата със съпруга й нямат намерение да сменят дома си, защото и двамата обичат родния си град.

За свършеното от нея през времето в общинската администрация Гергана Муртова акцентира на три основни пункта: „От гледна точка на контакти в София и позициониране на града в правилните институции имам самочувствието на човек, който си е свършил добре работата. Няма да забравя как на срещи в Министерство на икономиката и Българска агенция за инвестиции открито заявих, че в Благоевград имаме нужда от инвеститори и че това е една от основните линии в програмата на кмета Илко Стоянов, а отсреща останаха супер изненадани, защото си мислели, че тук сме си добре. С кмета и с участието на АУБ организирахме и проведохме в Благоевград първия Регионален инвестиционен форум с участието на министър Лорер и възнамеряваме това да се превърне в регулярна ежегодна среща, на която Благоевград поне за 1 ден да е във фокуса на всички важни министерства и структури, свързани и отговарящи за инвестициите.

Второто важно събитие, което успяхме да издействаме с кмета Стоянов, е конференция на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) да се случи в Благоевград, отново за първи път. Благоевград досега не бе на картата на фирмите от IT сектора, а това е най-богатият и с най-голям потенциал за ръст бранш в България. Усилията зад тези събития не се виждат, но наистина са сериозни и с кмета коментирахме варианти да продължа да сътруднича на Общината в тази сфера.

Контактите с Българо-немската търговска камара също ми отнеха много време и усилия, и се надявам, че скоро ще дадат резултати“, каза Муртова.

На въпрос дали е подготвила кадър, който да продължи линията, начертана от нея, тя бе искрена: „В Общината има можещи, амбициозни, отговорни и способни бързо да учат хора, които да поемат щафетата, като Александра Иванова например, тя има подготовката и потенциала в перспектива да поеме част от ангажиментите ми“.

Попитана дали съжалява, че преди малко повече от година напусна ОбС – Благоевград заради административен пост, Г. Муртова бе категорична: „Не, не съжалявам. Смятам, че през годините като общински съветник съм дала, каквото съм могла, но в този момент един кмет ми се е доверил, че мога да свърша работа, която е полезна за града. Смятам, че съм успяла да го направя за тази 1 година. Става въпрос за ползата като продукт за Общината“.

На въпрос дали ще остане в политиката и дали догодина отново ще се кандидатира за общински съветник, Г. Муртова каза, че това не е изключено, но всичко зависи от ангажиментите  й в семейния бизнес.

Кметът Илко Стоянов информира, че засега няма намерение да назначава нов директор на икономическата дирекция. Работата ще контролира лично, а шефовете на отдели ще се отчитат пряко пред него.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here