Община Петрич купува Ядрено-магнитен резонанс, а Сандански – Ангиографски апарат за МБАЛ „Св. Врач“ за 1 500 000 лв.

Димитър Бръчков и Атанас Стоянов направиха първа копка на ретро музей, който вече е готов, работят рамо до рамо за серия инвестиционни проекти, винаги си подават ръка в нужда, са коментарите в мрежата.

Кметовете на общините Петрич и Сандански- Димитър Бръчкови и Атанас Стоянов, който са собствениците на МБАЛ “ МБАЛ „Югозападна болница““ са решени да купят нова апаратура за здравното заведение.

„В Сандански имаме отделение по Ангиография и инвазивна кардиология. Имаме и специалисти. Апаратурата е вече амортизирана и правим всичко възможно с ръководството на болницата за няколко месеца да осигурим нов апарат за нуждите на многото хора, които се нуждаят от животоспасяващо лечение.“ – каза кметът на Сандански Атанас Стоянов и добави:
„Имаше две болници – „Рокфелер“ в Петрич и „Св. Врач“ в Сандански. С оглед променените домеграфски, икономически и социални условия, а и в законодателната уредба, свързана със здравеопазването, преди време общинските съвети на тези 4 общини взеха това решение. В момента продължава да функционира и е едно от най-големите здравни заведения в целия Югозападен район. Аз считам, че е в добра кондиция, с добри специалисти. Кризата и дефицитът на медицински кадри, разбира се, е хроничен, не е само регионален, а национален проблем и всички трябва да мислим в перспектива за неговото решаване, но в крайна сметка тук има добри специалисти, които обгрижват населението. Общините също подпомагат болницата – организационно, финансово. Когато има някакъв проблем за решаване – кредит ли било, или нещо повече, ние предприемаме съответните мерки. Общините Петрич и Сандански сме в процес на закупуване на два високотехнологични апарата, от които двете крила на болницата имат нужда. Петрич купува Ядрено-магнитен резонанс, а Сандански – Ангиографски апарат. Здраеопазването винаги трябва да е приоритет, а там винаги има какво да се мисли, какво да се желае, какво да се дава и какво да се подобри. От тази гледна точка на нас не ни е безразлично състоянието на Югозападна болница. При повсеместните кризи, в които живеем, мисля, че тя е в що-годе добро състояние.“

Както писахме, в края на миналата година управителят на болницата д-р Илия Тонев получи разрешение да изтегли кредит, с който да купи нова медицинска апаратура, получи шефът на МБАЛ „Югозападна болница“. На провела се среща кметовете на общините Сандански, Петрич, Струмяни и Кресна упълномощили управителя д-р Илия Тонев да изтегли заем на стойност 1,5 млн. лева, предназначен за инвестиции в базите на лечебното заведение в Сандански и Петрич.
Решението било взето единодушно и четиримата кметове дали съгласие с тези пари да се купи ядрено-магнитен резонанс за болницата в Петрич и ангиографски апарат за Сандански.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here