РИОСВ умува за паркинг с площ 1073 кв.м над р. Бистрица в центъра на Дупница, ще се прави и улица до Спортната зала  

Процедура по оценка за въздействието върху околната среда искат да правят от РИСОВ по повод плановете на община Дупница да покрие коритото на река Бистрица край Спортната зала. Идеята е пространството да се превърне в паркинг с площ 1073 кв.м, да се изградят улица и тротоари край Спортната зала. От Басейнова дирекция вече са дали доклад, с който разрешават предвидените дейности. От РИОСВ обаче искат да се извърши тежката процедура по ОВОС. Както е известно, за проекта се говори в края на 2021 г., даже има и подписан договор с фирма изпълнител за 2,6 млн. лв., но финансирането не е осигурено.

Проектът включва основен ремонт на техническа инфраструктура и съоръженията към нея, покритие на река Бистрица за устройване на открит паркинг в централна градска част, пише в документите. Идеята е да се покрият около 65 м от реката, обхващащи коритото и терена по левия бряг пред Спортната зала. Проектното решение включва обособяване на открит паркинг в обхвата на покритата корекция над река Бистрица и зоната на левия й бряг и изграждането на улица за достъп до паркинга на ул. „Андон Величков“ с тротоар за пешеходци. Описано е, че към момента по левия бряг на реката е изградена стоманено- бетонна подпорна стена с шапка, предвиждаща монтаж на греди за въпросното съоръжение. Подчертава се, че по настоящем до участъка не е изградена улична мрежа или тротоари. Предвидено е и изграждане на нова стена за корекция на десния бряг, като се запазят съществуващите там стени. Също и облицоване на цялото дъно на реката в този участък, който е с дължина от около 70,45 м. Както сме писали, изпълнението на поръчката беше възложено в края на 2021 г. на Константин Обецанов с фирма „Благоустройствени строежи”. Стойността на договора бе 2 695 440 лв., а срокът до 30 ноември 2022  г. Няма информация договорът да е прекратен. Заложеният в документа срок за проектиране беше 60 дни, а за изпълнение на строителството 240 дни. Изготвянето на инвестиционния проект ще струва 74 900 лв. без ДДС, авторският надзор е 21 400 лв. без ДДС, а строителството 2 149 900 лв. без ДДС.
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Какво има да умуват такъв проект има от преди 30 години .Можеха да използват панелите
    от покрива на старата спортна зала,дето ги трошиха 6 месеца и щеше да излезе по-евтино.Ама то не трябва само ядене ,трябва и акъл и без да се мисли за комисионните.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here