Опашка за ВиК ремонти в Благоевград за 9,2 млн.! Но от къде ще ги извади кметът, осъден да брои още 2,5 млн. за басейна в „Еленово“, не пратил защитата в съда!

Илко Стоянов

Впечатляващ брой оферти регистрираха в Благоевград по обявената от общината мегапоръчка за ремонт на водопроводи по 7 улици. Общо 45 оферти са били подадени по обявената процедура с обща прогнозна стойност от 9,2 млн. лв. без ДДС. Предвидените дейности са за реконструкция на ВиК мрежите и благоустройване. Най- голям интерес има към ремонта на ул. „Стефан Стамболов“- цели 8 фирми са подали документи. По 6 фирми ще спорят за работата по улиците „Свети Иван Рилски“ „Аргир Манасиев“, по 6 оферти има и за трите етапа на ремонта по улица „Арсени Костенцев“. 4 са заявките за ул. „Иларион Макариополски“ и ул. „Иван Вазов“. Най- малък е интересът към обновяването по ул. „Захари Стойнов“, където са се записали 3 фирми. Сред кандидатите са добре дружества като „Престиж бизнес“, „Грома холд“, „Стилстрой- М“, „Растер юг“, „Благоустройствени строежи“, „Браво строй“, „Булплан инвест“, „А Строй“, ВХД, „Вип Трейд енд Билд“ и др.

Както сме писали, най- много пари се очаква да глътне ремонтът по улица „Арсени Костенцев“, който е планиран на три етапа, цялата сума е 2,7 млн. За първия етап парите са 1 365 061.79 лв. без ДДС, за втория 1 085 607.92 лв. и третият 260 546.26 лв. За лица „Аргир Манасиев“ е заложена прогнозна стойност от 2 202 070.62 лв. без ДДС. Над милион ще удари реконструкцията по улица „Св. Иван Рилски“, където стойността е застопорена до 1 234 843.94 лв. без ДДС, а 1 081 269.05 лв. ще са нужни за улица „Стефан Стамболов.  Харчът за улица „Иван Вазов“ ще е 760 148.41 лв. без ДДС, за „Иларион Макaриополски“ 745 108.69 лв. и за улица „Захари Стоянов“ 556 998.14 лв. без ДДС.

Големият въпрос обаче е дали изобщо ще се случат тези ремонти, тъй като финансиране не е осигурено. В документацията е посочено, че по план парите трябва да дойдат от местната хазна, която е продънена от осъдителни присъди за милиони левове. А това вече отлетя в сферата на фантастиката с оглед новината от понеделник, че общината е осъдена на последна инстанция да доплати още 2,5 млн. лв. за строителството на басейна в кв. „Еленово“. Кметът Илко Стоянов би барабана, че става жертва на лошо наследство от своите предшественици, оплака се, че още при стартирането на поръчката за басейна е било ясно, че парите няма да стигнат.

Бившият кмет Атанас Камбитов обаче зададе големия въпрос: „Защо общината не е пратила юрист, който да брани интереса й по делото?“, но Илко Стоянов се „направи на ни чул, ни видял“. Потърсихме го за отговор, но нито тий нито пиарите му вдигат телефоните си. Бившият кмет обяви, че на две инстанции делото е спечелено от местната администрация. Във ВКС обаче само фирмата ищец си е гонила интереса и чудно как от общината са решили, че делото само ще се спечели. „На 6.06.2022г. открито заседание на ВКС, последна инстанция, жизненоважно дело, жизненоважно решение, според думите на самия кмет. За всеобща изненада на заседанието не се явяват представители на общината, които да защитят интереса й. Е, това зависи от и е решение на кмета. Защо? Оставям отговорите на вас… На 3.02.2022 г. излиза решението на ВКС и сме изненадани… Дали?“, отвърна Камбитов.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here