Джон Ленън от Враца: Ако правите нещо прекрасно и възвишено, а никой не го забелязва, не тъгувайте. Изгревът е най-прекрасната гледка на света, а повечето хора по това време спят.

Илиян Нисторов от Враца и с любимият си лидер Бойко Борисов

„Ако правите нещо прекрасно и възвишено, а никой не го забелязва, не тъгувайте. Изгревът е най-прекрасната гледка на света, а повечето хора по това време спят.“- поде разказа за Джон Ленън от Враца- Шулц, гербер №1 Илиян Несторов.

„Скоро изкарах една приятна вечер с един от врачанските рок- динозаври Светослав Ценков – Шулц. Отраснали сме заедно в махалата и учехме до 8-ми клас в у-ще “ Васил Кънчов „, после пътищата ни се разделиха – той в Механотехникума аз в Строителния . През 2006 г.отново ни събра заедно култовото предприятие “ Центромет“ – той като началник цех , аз като началник отдел , до 2011г.когато отново се разделихме , та до оная вечер на 6- ти февруари в който виртуоза ни изнесе забележителна вечер на неговата куха китара .
Човекът който е един от основателите на „вокално – инструменталната група“( ВИГ- така се наричаха тогава рок- бандите в социалистическа България ) АДМИРАЛИ – Враца .
Логическа подредба на пръстовките при старите ладове
Та в компанията от доктори и автомонтьори ние получихме и урок как се свири по целия гриф на кухарката , как пентатониката не му е била достатъчна на Шулц , и я е обогатявал с още няколко тона до получаването на септатоника или седемтонов лад, като най-използвал мажорната и минорната гама, както и производните им.
Ние слушахме в захлас виртуоза изпълняващ както свои авторски песни така и шедьоври на Щурците , Бийтълс, Юрая хиип, Диип Пърпъл, Лед Цепелин, Блек Сабат, а аз наблюдавах с удивление пръстите на лявата му ръка как притискат струните по целия гриф на китарата и докато отпиваше вода в паузите , му задавах „тъпи въпроси „.
И Шулц с вещината на академик обясняваше скромно на нас непросветените, че свирейки ладовете, конкретни тонове от съдържащите се в тях звучат добре заедно с даден акорд от тоналността, а други – не. Със смяната на всеки акорд , става и промяна на тази звучност.
Така на моите близо 64 год. се убедих, защо музиката освен да се слуша , трябва и да се разбира , а най-важното е кой и как ти я представя. Под музика обаче забравих да кажа, че става въпрос за класическата музика и рока , а не за други съвременни превъплъщения на кръчмарски поп, фолк и други предизвикващи у слушателя гъзоклатения и кръсточупения.“Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here