Явор Гечев: Нелоялни търговски практики са в основата на високите цени у нас

Цените на храните като че ли заспаха в небето и дори започват да се повишават. При млечните продукти са най-ясни тези неща.

Това каза в студиото на Нова телевизия министърът на земеделието Явор Гечев.

Цената на млякото като продукт, цената на бутилираното мляко и цената до щанда показва, че най-голям марш в цената е между производител на мляко и този, който го бутилира, уточни той.

Гечев изтъкна, че започват масови проверки по цялата хранителна верига, в които ще вземат участие отговорните институции, за да бъде открито къде е проблемът, защото министерство на земеделието не контролира цените.

Най-вероятно става дума за нелоялна търговска практика – тоест необосновано вдигане на цените. Например, когато цената се напомпва от измислени регламенти, като надценка за рафт, реклама и пр. Фокусът ни ще бъде и върху качеството на храните, обясни Гечев.

Той посочи, че има практики за сваляне на цените – като определяне на таван на цените, сваляне на ДДС. В момента служебният кабинет се готви да подготви наредби, които ще променят донякъде законодателството, свързано с нелоялните търговски практики.

Ако очаквате някой да ви каже, че ще паднат цените с 10% е несериозно. Надявам се с мерките да успокоим цените. Чакаме и подкрепата на медиите, защото без да бъде информирано обществото, няма да има ефект от тези мерки, изтъкна Явор Гечев.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here