Започва се! Удрят първа копка на фотоволтаичния парк на ТЕЦ „Бобов дол“

Ключов проект стартира в понеделник, 13 февруари, ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ начело с изпълнителния директор инж. Любомир Спасов. С официална церемония ще бъде даден старт на изграждането на огромния фотоволтаичен парк към централата. Паркът, който ще прави ток от слънчевата енергия, е една от стъпките към зелена енергия, която предвижда ръководството на енергийния гигант. Слънчевата централа, която ще изникне край ТЕЦ-а, ще бъде с мощност 100 MW. Към нея ще се изгради и батерийно стопанство, което ще съхранява произведената от слънцето енергия.

За проекта се заговори през 2021 г., когато бяха подадени документите за одобрение на проекта от РИОСВ. Слънчевите панели ще се редят на мястото на стар сгуроотвал. Първоначално беше предвидено поставянето на 240 000 соларни панела на рекултивирания сгуроотвал „Сухо дере“ с площ 1 228 933 кв.м. В последствие планираната територия на парка беше разширена с още 114 389 кв. м.

Както е известно, в ТЕЦ „Бобов дол“ работят и по внедряването на газ за разпалване на котлите, с което да се замени мазутът, който се използва в момента. Това е началната стъпка преди да се премине изцяло на газ, а въглищата да останат в историята. В последствие в плановете е и производството на енергия от водород. В момента голямата битка на всички въглищни централи, включително и на ТЕЦ „Бобов дол“, е предоговарянето на Плана на възстановяване, което да удължи срока за ползване на въглищата като гориво. От централата в Бобов дол са категорични, че се нуждаят от тази отстъпка във времето, за да реализират плановете и проектите, с които въглищата ще останат в миналото. Експертите са категорични, че преждевременното зачертаване на въглищата ще разклати енергийната сигурност на страната и ще остави на тъмно не само България, но и Балканите.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here