Новият председател на борда на директорите във ВиК Холдинга е Божидар Спасов от Благоевград, бивш гербер, сега от ДПС

В края на миналата седмица служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков предприе серия от рокади в две ключови ведомства, които управляват милиарди – Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и „Български ВиК Холдинг“. Пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) информира на 11 август само за промените в пътната агенция, но не и за смяната на шефа на Националното тол управление и на цялото ръководство на „Български ВиК Холдинг“ – един от мастодонтите, създаден при управлението на ГЕРБ в устрема му към развитие на държавния капитализъм.

Сменихме част от механизма на часовника, за да може часовникът да тръгне, важното е кой какво може да направи . Така арх. Шишков коментира в понеделник пред БНТ направените промени в АПИ и Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК), но отново без да съобщи за промените в ВиК Холдинга.

Решението му за смяната на цялото ръководство на ВиК холдинга е взето в същия ден, когато е подменен и Управителният съвет на АПИ – 11 август, показва справка в Търговския регистър.

Служебният регионален министър е освободил целия директорски борд, назначен от предшественика му Гроздан Караджов, който предприе и структурни промени в управлението на водния холдинг и отстрани назначените от предишната служебна власт кадри, свързани с ДПС. Сега арх. Шишков е уволнил Борислав Попов, Ивайло Ванков, Цветелина Василева и Димитър Атанасов.

На тяхно място е назначен нов Съвет на директорите. Четирима от членовете му са свързани с ГЕРБ: Ирена Георгиева, Пламен Манолов, Божидар Спасов и Теодора Пакулева. Петият член на директорския борд е бившият служебен заместник-министър на регионалното развитие Валентин Граматиков. Той зае този пост заедно с арх. Шишков във второто правителство на Стефан Янев, когато служебен министър на регионалното развитие беше арх. Виолета Комитова.

Кой кой е в новото ръководство на ВиК Холдинга

Новият директорски борд се е събрал още на 12 август, петък, веднага след като е бил назначен.

На провелото се заседание за изпълнителен директор на „Български ВиК холдинг“ е избрана Ирена Костова Георгиева. Тя е юрист по образование, доктор по право, защитила е дисертация на тема „Контрол за законосъобразност на процедурите за обществени поръчки“. Председател на научното жури за присъждането на званието ѝ е бил проф. д-р Сашо Пенов, който в момента е министър на образованието, но уж той няма нищо общо с издигането ѝ в кариерата.

34-годишната Ирена Георгиева е била привлечена на работа във ВиК холдинга още по времето на ГЕРБ, като е отговаряла за обществените поръчки.  Според източници на Mediapool за сегашното ѝ назначението е лобирал бившия шеф на ВиК Холдинга от времето на ГЕРБ Илиян Илиев, чийто съветник е била Георгиева.

За председател на Съвета на директоритее избран Божидар Йорданов Спасов. Той е на 59 години, бивш военен. През 2007 г. е бил в листата за общински съветници на ГЕРБ в Благоевград за местните избори. Две години по-късно прави дарение от 1000 лв. за ГЕРБ, а през 2010 г. е назначен за управител на ВиК Благоевград, но не се задържа дълго на поста. На местните избори през 2019 г. Божидар Спасов вече е в листата на ДПС за общински съветници в Благоевград.

За заместник-председател на директорския борд е избрана Теодора Янкова Пакулева (38 г.). Тя работи във ВиК Холдинга от времето на ГЕРБ, когато се издига до началник отдел „Управление на проекти“. Специалист е в областта на канализационните услуги. Представяла е разработка по ключовия проблем за намаляване загубите на вода от ВиК дружествата.

Четвъртият член на директорския борд е Пламен Цветанов Манолов. В миналото 50-годишният Манолов е бил управител на клон „Витоша“ на Инвестбанк.

Пламен Манолов е бил и член на директорския борд на „Айкарт“ АД – компания за електронни пари.

По времето на служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 г. е назначен за изпълнителен директор на Национална спортна база. След това става член на Съвета на директорите на „Академика 2011“ – друго дружество под шапката на спортното министерство, където е до 18 юли 2016 г. Веднага след това със заповед на тогавашния министър на спорта Красен Кралев (ГЕРБ) отново става член на Съвета на директорите на Национална спортна база. Освободен е от поста чак на 10 март 2022 г. от спортния министър Радостин Василев.

Петият член на директорския борд на ВиК Холдинга е Валентин Йорданов Граматиков. Той беше зам.-министър на регионалното правителство във втория кабинет на Стефан Янев. Зае поста заедно с арх. Иван Шишков, който сега е титуляр.

Преди да бъде назначен за зам.-министър, Граматиков беше съветник на служебния регионален министър Виолета Комитова. Той участва активни в преговорите с фирмите в пътния бранш и успя да ти убеди доброволно да прекратят 5-годишните си договори за текущ ремонт и поддържане. Спорно е доколко това беше добро решение с оглед на факта, че заради растящите цени на материали и енергоносители, пътните компании нямаше да могат да изпълняват поръчките на цените, на които са спечелили търговете. Заради предсрочното прекратяване на договорите в момента зимното поддържане на пътищата е под въпрос, тъй като настоящите изтичат на 30 септември.

Валентин Граматиков е военен. Той е дългогодишен финансов мениджър на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. В същото висше учебно заведение е бил и преподавател. Завършил е Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София. Притежава и образователно квалификационна степен „магистър“ по финанси от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Близо 890 млн. лв. по сметките на холдинга

„Български ВиК Холдинг“ беше създаден в началото на 2020 г. с капитал от 1 милиард лева. Идеята беше да подпомага водните оператори в изпълнението на проектите с европейско финансиране, както и да реализира големи водни проекти, които са на територията на няколко области с цел да се намалят загубите на вода и да се реши проблема с безводието, от което страдат редица населени места.

На практика обаче холдингът се превърна основно в кредитор на 22-те водни дружества, които са под шапката му. Финансира водните оператори за дълговете им за ток, заради високите им сметки. Общо раздадените кредити на закъсали ВиК дружества възлизат на около 75 млн. лв.

За да подпомогне ВиК дружествата, в края на миналата година холдингът създаде и дъщерно дружество за покупката на ток на борсата – „ВиК Енерджи Груп“ с капитал от над 2 млн. лв.

Така на практика единственият по-голям инфраструктурен проект, финансиран от холдинга, е ремонтът на водопроводната система на село Искрец, край Своге, за над 5 млн. лв.

С днешна дата по сметката на ВиК Холдинга в Българската народна банка са останали над 888 млн. лв.

От създаването си досега дружеството е на загуба, която с натрупване вече възлиза на 1.7 милиона лева. В компанията работят 50 души. Средната заплата в дружеството е около 3000 лв., според публикуваните данни във финансовия отчет. Това е добро възнаграждение за сектора, тъй като в местните ВиК-та масово работят на заплати близки до минималната – около 800 лв., което е огромен проблем за ВиК кадри, които се оказват изчезваща порода. През последните години годишно се дипломират по 3-ма ВиК инженери.

Странното назначение в тол управлението

Освен смените във ВиК Холдинга, веднага след встъпването в длъжност на новото ръководство на АПИ е сменен и началникът на Националното тол управление.

Първата работа на новия пътен шеф Иво Иванов е била да назначи за шеф на тола 39-годишния Георги Темелков, който от дълги години гравитира край партията на Бойко Борисов, съобщи изданието „Капитал“.

„Това е временна позиция, не е имало конкурс, само изпълняващ длъжността съм от четвъртък“, каза Темелков пред „Капитал“. Той допълни, че не знае кога ще бъде обявен конкурс за титуляр и че все още не е решил дали да се яви на него или не.

Георги Темелков гравитира около ГЕРБ почти от самото създаване на партията. Той беше съветник и част от политическия кабинет на тогавашния председател на парламента Цецка Цачева, която по-късно стана правосъден министър.

Тъй като членовете на политическите кабинети си тръгват с председателите, за да запази „държавна позицията“ в края на мандата си Цачева преназначава Темелков в дирекция „Протокол“ на парламента. На чиновническата длъжност той престоява около година (по времето на кабинета „Орешарски“).

След предсрочните избори през 2014 г. Темелков отново става член на политическия кабинет на новия председател на парламента от ГЕРБ – Димитър Главчев. По-късно, при създаването на тол системата напуска и заема позиция там.

Бащата на Георги Темелков – Атанас, също е неразривно свързан с началническа позиция в държавната администрация по време управлението на ГЕРБ. В периода между 2011-а и 2016 г. e заместник изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ към Министерството на транспорта. Веднага след това става главен секретар на Държавна агенция „Електронно управление“. Впоследствие с решение на Министерския съвет от декември 2017 г. е назначен за председател на агенцията. Преустановява работа там миналата година, когато първото служебно правителство на Румен Радев го сменя.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here