Решено: Даниела Савеклиева сменя Росица Димитрова в ГЕРБ – Благоевград! Димитрова поема Български ВиК холдинг“ ЕАД?!

Даниела Савеклиева

Бившият председател на ОбС – Благоевград Даниела Савеклиева поема управлението на общинската структура на ГЕРБ в областния център. Това решиха на свое заседание членовете на партията.

Савеклиева ще заеме мястото на освободената преди дни инж. Росица Димитрова, която беше и шеф на ВиК, и ще бъде начело на организацията временно.

Временният председател на ГЕРБ – Благоевград ще бъде и номер 2 в листите на партията за предстоящите избори за народни представители на 2 април. В последните Даниела Савеклиева беше секретар и работеше неотлъчно с областния координатор Андрей Новаков.

Допреди няколко години именно тя ръководеше структурите на партията в областта.

„В решението има сделка, изпълнена е волята на кмета Илки Стоянов, който беше остро критикуван от Росица Димитрова за намерението му да изтегли заем от над 17 000 000 лв., Даниел Савеклиева и евродепутатът Андрей Новаков подкрепят всяко решение на Илко Стоянов, той пък назначи всички уволнени от държавните институции гербери на работа в Общинска администрация. Стоянов като кмет ще подкрепи листата на ГЕРБ в предстоящите парламентарни избори през април и октомври, а ГЕРБ ще го издигне за кмет наесен отново и така с лостовете и ресурса на общинска администрация в областният център ГЕРБ възнамерява да се утвърди на власт. Росица Димитрова  се очаква да оглави Български ВиК холдинг“ ЕАД, следващата седмица вероятно ще бъде обявен резултата от проведения конкурс. Зад Илко Стоянов стои и изключеният от ГЕРБ бивш кмет на Благоевград Атанас Камбитов, които поведе четата на бившият №2 в ГЕРБ- Цветан Цветанов, председател на „Републиканци за България“, но безуспешно. Стоянов спечели изборите като партиен кандидат, лидер на ИТН, но после се разграничи от Слави Трифонов и партията му. Сега се кани да се кандидатира като независим, с обръч от герберски фирми и партии в Благоевград.“- са коментарите в Благоевград.

24 -ма съветници, начело с Тасковите, Тодоровите и ДПС от Благоевград гласува „ЗА“ 17 млн. лв. заем за парк „Бачиново“ по предложение на Исмет Узунов, кметът: Ще направя и индустриална зона!

Както писахме, през декември Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви конкурс за избор на трима представители на държавата в съвета на директорите на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, възможно е Димитрова да поеме холдинга, но преди това трябва да освободи ръководния партиен пост, тъй като законат не позволява на ръководни държавни постове да сядат партиини ръководители, са част от предположенията.

Новият председател на борда на директорите във ВиК Холдинга е Божидар Спасов от Благоевград, бивш гербер, сега от ДПС

Одобрени са 8 кандидати в три етапа: Атанас Бързев Стоев, Росен Валериев Найденов, Дияна Благоева Атанасова, Пламен Цветков Манолов, Ирена Костова Георгиева, Теодора Янкова Пакулева, Георги Стоянов Георгиев, Росица Николова Димитрова.

Преди конкурса изпълнителен директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД бе Ирена Георгиева.

Бързев е родом от Харманли и бивш кмет на града на Белоногата за един мандат през 1995 – 1999 г., бил е управител на ВиК-Хасково.

От края на тази година има спусната евродиректива за конкурси на управители на държавните дружества. В 17 ВиК дружества в холдинга тече конкурс за управител, като в Хасково кандидатите са трима. Това са настоящият управител на ВиК-Хасково Божидар Желязков, Тодор Марков и Георги Тенчев.

Божидар Желязков пое поста през октомври м.г., след като за управител за кратко бе назначен и бързо освободен Борис Бусаров от Асеновград. Желязков от години работи по специалността си, като ВиК инженер в хасковското дружество. Завършил е Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия в София, като е магистър ВиК инженер. Завършил е и Университета за национално и световно стопанство, от който е магистър по икономика, специалност „Счетоводство и контрол“. Има следдипломни квалификации в направления: „Икономика на ВиК отрасъла“; „Управление на ВиК отрасъла“ и „Правни проблеми на ВиК отрасъла“.

Тодор Марков бе начело на дружеството в периода от 2015 г. до началото на септември 2021 г., когато бе освободен, след като преди това кметът на Хасково Станислав Дечев, народни представители, областният управител и граждани на протест му искаха оставката заради честите аварии и безводие, загубите на вода и очакваното увеличение на цената.

Третият от кандидатите – Георги Тенчев, бе управител на ликвидираното ВиК-Димитровград, което след решение на местния парламент там и МРРБ вече е част от хасковското. До гласуването се стигна след като димитровградското ВиК на практика бе във фалит и с над 1 млн. лв. неразплатени за електричество, което не остави алтернативни варианти за решението на общинските съветници.

Сесия под обсада в Благоевград! Протест пред залата и словесни дуели вътре за заема от 17 млн., кметът: Маските паднаха! 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here