Мустафа Карадайъ: Номинирахме кандидати за депутати!

Мустафа Карадайъ и Николай Златарски

Приехме процедурните правила за номинация на кандидати за депутати. ДПС направи заявка след предстоящите избори да е част от мнозинството, излъчило управлението. Централният съвет на партията се събра присъствено за първи път в последните три години заради ковид кризата.

На съвета си ДПС реши, че и този път ще се явят самостоятелно на вота на 2 април. Критериите за номиниране на народни представители остават същите като на предходните избори.

Това  обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и коментира, че вотът през пролетта е „ненужен“, но е като поправителен избор за партиите. ДПС очаква да имат важна роля в новия парламент.

„Ние се надяваме, че ще получим онзи необходим резултат, за да може това, което не се случи в 48-ото Народно събрание да се случи в 49-ото. А именно да преодолеем политическата криза, 49-ото Народно събрание да излъчи редовен кабинет, а ДПС да е част от мнозинството, което ще излъчи редовния кабинет“, каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

Лидерът на ДПС Кюстендил Златарски беше редом до представителите на партията от Пиринско- общинският председател на ДПС Благоевград и съветник Мехмед Вакльов, депутатът Елхан Кълков, кметовете на Сатовча Арбен Мименов, на Белица Радослав Ревански, на Гърмен Фейм Иса, областният лидер в Пиринско Ведат Хюсеин.
Лидерът на ДПС Кюстендил Златарски беше редом до представителите на партията от Пиринско- общинският председател на ДПС Благоевград и съветник Мехмед Вакльов, депутатът Елхан Кълков, кметовете на Сатовча Арбен Мименов, на Белица Радослав Ревански, на Гърмен Фейм Иса, областният лидер в Пиринско Ведат Хюсеин.

ДПС ще се яви на изборите самостоятелно и тръгва с подхода, който е имало за 48-ото НС – отговорност и призиви за диалог след изборите, заяви той.

„Нещо повече – кондицията на нашите партийни структури и начинът, по който аз ги видях, мисля, че ДПС след изборите за 49-о НС ще бъде част от мнозинството, което ще излъчи следващия редовен кабинет. Политическата криза в България трябва да бъде преодоляна, за да преодолеем и другите кризи“.

По думите му не разделителните линии спрямо ДПС са причината за неуспеха на парламента.

„Ние в България трябва да се научим на коалиционна култура, която предпоставя диалог между политическите партии и от тази гледна точка може би последните години на еднопартийно правителство и управление създадоха усещане на самодостатъчност у партиите“, коментира Карадайъ.

Понякога заради партийния егоизъм не може да се отстъпи за по-висша цел в името на държавата, каза още той и подчерта, че ДПС критикуват политиките на другите партии, но не им лепят етикети“добри“ и „лоши“. Предизборната кампания трябва да зададе такива условия, че след изборите да има диалог за преодоляване на политическата криза, заяви Мустафа Карадайъ.

Попитан за санкциите по „Магнитски“, лидерът на ДПС заяви, че не от партията не ги оспорват,

„Те имат своето действие на територията на САЩ. Доколкото знам, г-н Пеевски ги е обжалвал в съда там. От друга страна обаче, имаше едни решения и на Министерството на финансите, и на други органи, които съдът ги обяви за противозаконни в България. От тази гледна точка ние от ДПС, специално за колегата Пеевски, направихме абсолютно всичко, за да се разследват онези публични теми, които са в самата санкция и те бяха направени в България. Говорим охотно по всяка една тема, включително и по „Магнитски“, каза той.

Карадайъ заяви, че ако Делян Пеевски получи достатъчно номинации, ще получи място в листите за вота, а вероятно и в следващия парламент.

Случаят с Nexo е различен от „Магнитски“, смята лидерът на ДПС:

„Тук имаме разследване на американската прокуратура, признаване на вина, плащане на десетки милиони санкции. От една страна има доказана вина, а от друга има административна санкция, която е обжалвана по административния ред в съда“.

Източник: БНТ
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. От 10 МИР може да има депутат от ДПС само при служебно разпределен мандат,както стана с Табаков.Другото е фантазии.

  2. ДПС вече имаха такъв „служебно разпределен“ депутат в 10 МИР от Самоков. „Бат Сали“-тогава му преляха няколко хиляди гласа от Турция.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here