Работодатели са против решението за минималната работна заплата

Решението на Народното събрание за минималната работна заплата ще бъде атакувано пред Европейската комисия и Международната организация на труда. Това съобщи във Варна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той твърди, че решението на парламента не отговаря на европейската директива за нормални работни заплати. Парламентът иззе функциите на Тристранния съвет и правителството, каза Васил Велев.
За нас правилното решение е минималната работна заплата да бъде различна за различни икономически дейности.

За някои от тях тя може да бъде и по-висока от фиксирания размер в момента, за други следва да бъде такава, каквато се договорят социалните партньори, каза председателят на АИКБ.

Винаги сме казвали, че не желаем хората в България да получават минимални работни заплати. Те следва да са временен инструмент за хора, които нямат квалификация или са в процес на преквалификация. Ние искаме хората да получават достойни възнаграждения за труда си, да получават това, което са изработили и да се стимулират да повишават квалификацията си, каза главният секретар на АИКБ Милена Ангелова. Според нея животът на минимална заплата не може да е цел за никого.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here