Благоевград почете паметта на Гоце Делчев, навършват се 151 години от рождението на българския революционер

Благоевградската общественост отбеляза 151 години от рождението на видния български революционер Гоце Делчев.
Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, и благоевградската общественост сведоха глава пред паметта на големия български революционер Гоце Делчев.
Признателност към делото му отдадоха и кметът на община Благоевград Илко Стоянов, областният управител на област с административен център Благоевград Стоян Христов, Николай Шушков-заместник-министър на регионалното министерство. евродепутатът Ангел Джамбазки, представители на политически партии, културни и обществени дейци и граждани.
Ритуалът по полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев всяка година припомня на обществеността за личността и героизма на Делчев. Гоце Делчев (Георги Николов Делчев) е един от най-видните български революционери.
В протокола взеха участие още представителна рота към 3-то Бригадно командване – Благоевград, представители на институции, учебни заведения, политически партии, общественици и граждани.
Знакови моменти от живота и делото на големия български революционер припомни Ивана Дякова, организатор към отдел „Култура“ в Община Благоевград.
Ритуалът завърши с химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград.
Гоце Делчев (Георги Николов Делчев) е един от най-видните български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, той записва името си в историята и е сред най-значимите фигури в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство и след 1878 г.
Гоце Делчев е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети. Думите на войводата „ Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите” носят своето пророческо послание и в наши дни.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here