Кметът на Радомир пада от власт на финала на мандата, Апелативен съд- София отсече: Виновен за прехвърляне на средства за пътни ремонти

Зам.- кметът Любка Димитрова и кметът Пламен Алексиев.
Съдът взе главата на кмета на Радомир Пламен Алексиев. С присъда на Софийския апелативен съд градоначалникът е уличен заради нерегламентираното прехвърляне на средства за пътни ремонти от преди 8 години, което може да му коства поста. Наказана е и бившата зам.- кметица Любка Димитрова, която реално е подписвала документите с невярно съдържание, с което е отчетена несвършената работата. С влизане в сила на присъдата се предвижда отстраняване от длъжност, изземване на оръжието, което Алексиев притежава евентуално като ловец. Кметът и Димитрова са наказани с по 6 месеца пробация, така половин година дуото ще ходи за подписи и разговори с пробационен служител. Димитрова също няма право да заема ръководен държавен пост, тя освобождава поста директор на местното училище. На първа и втора инстанция Алексиев и Димитрова бяха оправдани, но апелативните прокурори протестираха оправдателните присъди до Върховен касационен съд. Третото отделение на ВКС отмени оправдателните присъди и върна делото за ново разглеждане в Апелативен съд – София с мотиви, че делото е с пропуски. А Апелативен съд- София, преди да постанови осъдителните присъди, проведе ново съдебно следствие, спазвайки мотивите на ВКС като разпита отново свидетели, над 20 души и постанови осъдителни присъди. При влизане на присъдите в сила, се очаква кметският пост до изборите ще заеме зам.- кметът Роберта Борисова. Припомняме, че делото върви от 2018 г., когато Окръжната прокуратура в Перник внесе обвинителния акт срещу двамата в спецсъда. Алексиев бе обвинен за това, че на 10 декември 2015 г. се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 39 835.11 лева в нарушение на Закона за публичните финанси. Парите са били целева субсидия за капиталови разходи, предназначена за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Те обаче не отиват по предназначението, а за ремонт на общински улици в Радомир, вместо да бъдат ремонтирани пътищата до хижа „Орлите“ и до подстанция „Червена могила“. Димитрова е обвинена за това, че като изпълняващ длъжността кмет на града, съставила протокол с невярно съдържание за строителни и монтажни работи – а именно, че пътят до „Червена могила“ е ремонтиран за 20 900 лева, а това е струвало 1064.89 лева.

Шок! Кметът на Радомир оформил улица към автосервиза на А. Вучев с част от отклонените 39 853 лв. за ремонти на пътища

Окръжен съд Кюстендил потвърди резследване на 4ВЛАСТ: Кметът на Радомир Пламен Алексиев е корумпиран, недоросъвестен и с липса на морал! Има злоупотреба с еврофондове и кражба!

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here