От ПСС спасиха българка със спряла сърдечна дейност край Боровец

Централният денонощен пост на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК спаси жена в безпомощно състояние след получен сигнал, намираща се близо до базата на ПСС в Боровец, съобщиха в сайта им. Инцидентът е от 1 февруари, а дежурния веднага информира своите колеги и към мястото са изпратени двама планински спасители, които откриват жената в безсъзнание със спряла сърдечна дейност и дишане.

Решават веднага да поискат специализирано оборудване от базата и започват обдишване с помощта на амбу, кислородна бутилка и използват автоматичния външен дефибрилатор (AED) на базата, благодарение на който сърдечната дейност е възстановена. Към тях се присъединяват д-р Бончев от медицинския център и случайно преминаващ рускоговорящ турист.

При пристигане на линейката жената, която е българка вече е в стабилно състояние и е предадена на пристигналия екип, който да я транспортира до болнично заведение.

Това е един от случаите, при който отново се доказа колко е необходимо наличието на AED за оказване на първа помощ. База ПСС – Боровец е една от първите, които преди 5 години се сдобиха с дефибрилатор, дарение от Фондация „Първите три минути“.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here