Фиаско за обновяването на Доспевската къща в Самоков

Очертава се провал на плановете за обновяването на Доспевската къща в Самоков. От общината са прекратили процедурата с максимална стойност 25 492,80 лв. за доставка на автентични мебели и обзавеждане на емблематичната сграда. Макар да са били подадени две оферти, оферти са отстранени, тъй като не са предоставили ключ за достъп до входираните в електронната система документи. Така комисията не е имала достъп до тях, а процедурата е прекратена.

Гафът са спретнали софийска и велинградска фирма. ЕТ „Батекс – Евтим Бачев“, регистрирана в София, е проявила интерес към доставката на етнографско обзавеждане за 15 850 лв. без ДДС, включващо старинно писалище, писалищен стол, три миндера, кръгла масичка, квадратна масичка, два салонни стола, столове с дамаска, кресло, канапе, експозиционна витрина… Дружеството „Хемус“ от Велинград пък се е записала за участие за доставката на 4 килима за 5394 лв. без ДДС. И двата комплекта документи обаче остават неотворени.

По същата пътечка изглежда, че върви и другата поръчка за обновяване на двора на къщата. За момента няма отразени входирани оферти, макар крайният срок да е 26 януари. Включените дейности тук са изграждането на нови алеи от речен камък, каменна чешма, навес, сцена нова растителност и др. на обща стойност до 132 900 лв. с ДДС. Идеята на цялото упражнение е Доспевската къща да стане музей, отворен за посетители, на място да се нареди експозицията „Самоковска художествена школа“, която ще включва оригинални картини и икони на самоковските зографи и художници от периода на Възраждането. Освен това целта е къщата да може да се ползва и за провеждане на различни културни събития – изложби, пленери, камерни концерти и други творчески изяви.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here