Нападнатите край „Гиздова махала“ горски от Дупница: Можеше да сме мъртви! Обмисляме да напуснем!

Атанас Диманков
Атанас Диманков

Нападнатите от тумба роми от „Гиздова махала“ горски служители Владислав Василев и Венцислав Боянски са уплашени до смърт след екшъна с участието на около 50 роми. Двамата сериозно обмислят варианта да напуснат ДГС- Дупница. Директорът на горското Атанас Диманков информира, че набезите в гората над махалата зачестили изключително много. Затова е направен график за денонощни дежурства. Ромите обаче отвърнали с атака, която била отлично организирана. По думите му отпред на тълпата били малолетни лица, всички били с челници, поради което не могат да бъдат разпознати.

„Тълпата от роми беше от около 50-60 души, преследваха ни, цяло чудо беше, че останахме живи.  Измъкнахме се от смъртоносен капан. Бяхме в голяма опасност с колегата. Представям си сега какво можеше да се случи, просто не ми се говори.. можеше да сме мъртви! Беше страшно! Написал съм в доклада до началника си всичко, каквото съм преживял. Нито един от тълпата не успях да разпозная, това се случи през нощта към 23 ч., беше много тъмно, бяхме в засада, явно са ни чакали.“, споделят двамата. Венцислав Боянински е на длъжност горски стражар, а Владислав Василев –лесничей. При обхода в местността Вангелова чешма видели няколко коли, но изведнъж откъм махалата са се изсипали около 50-60 роми с челници. Горските позвънили на началника си инж. Атанас Диманков. Докладвали, че се намират в голяма опасност и са заобиколени от всички страни от коли. Диманков през цялото време е бил във връзка по телефона и чувал разговора между нападателите и горските.

„Чувах как горските броят колите, от които са заобиколени по периферията на „Гиздова махала”. Горските не са слизали от служебната кола. Извадили са голям късмет. Казаха ми, че се случва нещо страшно, че са им подготвили нападение. След което ми затвориха телефона. При втория разговор с горските разбрах, че са заобиколени от голяма тумба роми като отпред са били малолетните, а зад тях възрастните с челници на главите, а в ръце са държали кой лопати, друг кирки, камъни. Нападателите са целели да им спретнат капан, след като ги заобиколили от всички страни в кръг. Вероятно са искали да им потрошат колата или да я обърнат. Служителите са се спасили, само защото тълпата била на по-далечно разстояние от джипа. Направена е страшна организация, остават колите в региона, тръгват пеш и когато са наближили горските, са сложили челниците на главите и са ги заобиколили, за да ги възпрепятстват. Веднага разпоредих да се оттеглят от района. Това е район с висока концентрация на нарушители по Закона за горите. Тези хора не са спирали да бракониерстват в този район. Всяка вечер изсичат гората с цел продажба, не че нямат дърва за огрев, продават ги. Пълнят леките си коли, джипки, които са без регистрационни табели. Местността граничи с Бистрица и „Гиздова махала“. От месец януари започнаха много силно набезите затова направихме график на денонощни дежурства. При три седмици силен натиск от страна на горските служители това е резултатът- атаки и нападение. Подадох сигнал до РУ-Дупница, веднага реагираха. Чувам, че след намесата на полицията, тълпата се е разпръснала из поляните и са бягали, а по- късно са привикани всички роми до един в управлението. Не съм запознат дали има задържани лица. През месец декември съм подал списък до РУ- Дупница с имена на системни нарушители. Но нямам повече информация”, разказа инж. Диманков.
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. Още ли ги чекате утепанци в община Дупница.Вода не плащат,ВИК в интензивното,ток не плащат,данъци не плащат.Свирки остава да почнете да им правите на мангалите у гиздова мала ..Ама нали са това ващте избиратели..Нема Дупнишка полиция ,прокуратура и Българска държава.Мангализация и мангализация.

  2. Радвам се че не ми се налага да се сблъсквам с тези неща защо последният път като цивилен хванах да секат череша за огрев и при опитът ми да ги спра единия замахна с балтията към мен , 20 години имах закони оръжие и яко една гербаджиска полицайка не ми беше отнела разрешителното тоя мангал щеше да е пътник , хора време е да си върнем държавата от това мръсно долно племе .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here