„Рисман България холдинг“ ЕООД откри в Ново Левси предприятие за хартиени опаковки за 300 души, колкото са жителите му!

Немски инвеститор строи ударно в хаджидимовското с. Ново Лески. Миналата година „Рисман България холдинг“ ЕООД откри тук предприятие за хартиени опаковки, в което работят 150 души, а преди седмица фирмата входира в РИОСВ – Благоевград инвестиционно намерение за второ такова предприятие, в което ще работят още 150 души.

Производствената база на холдинга, чийто едноличен собственик на капитала е компанията „RISSMANN GmbH“, е в местността  Ефендица. Още преди 2 г. инвеститорът купи имот с площ 16 050 кв.м и само за смяна предназначението на земята от земеделска брои 19 700 лв. Няколко месеца по-късно дойдоха гости от Германия, за да присъстват на откриването наедноетажна фабрика за хартиени кутии и торбички. Сега фирмата вдига същата едноетажна сграда от метална конструкция с прикрепени към нея термопанели и разгъната застроена площ от 5 дка, която ще бъде присъединена към първата фабрика с топла връзка.

В новата сграда е предвидено да бъде обособено работно помещение, в което ще бъдат преместени машините от първата фабрика. Производственият процес остава същият – доставка на заготовки на хартиени опаковки, които се сгъват, лепят се определени части от тях, минават през преса и се сглобяват, след което се пакетират и се извозват. По-голяма част от процесът е ръчен.В съществуващата сграда е предвидено в една част да функционира администрацията, а в останалата да бъдат обособени склад за готова продукция и суровини.
Според кмета на Ново Лески Георги Ванкалов откакто немците се появили, селото се оживило. „Идват хора от София и Пловдив да наблюдават производството, гледам – работниците ги карат с автобуси от Хаджидимово, Гоце Делчев и Дебрен, защото нашето село, в което живеят общо 330 души, с толкова работна ръка не разполага. Управителите са немци – Софи и Петер, и вече си купиха къщи в Сандански. Дано има повече инвеститори като тях“, изрази надежда Ванкалов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here