Д. Русков: В Банско бием рекорд с трети нов ОбС шеф този мандат, това говори достатъчно за кметския екип

Димитър Русков

„Няма друга община в страната като Банско, в която три пъти вече да се сменява председателят на ОбС. Това говори достатъчно за кметския екип и липсата на комуникативност.“, това коментира за „4Власт“ бившият председател на местния парламент Димитър Русков. Припомняме, че съветниците му издърпаха стола през лятото на 2021 г. и настаниха в него Костадин Загорчин, а промяната мина през обединение на БСП, ГЕРБ и Воля. Е, днес под гилотината беше за Загорчин, но вече с участието на Сдружение „Бъдеще за Банско“, от където дойде предложението за рокада. „Днес е много добър ден за Банско, тъй като спечелиха по- опитните и по- знаещи общински съветници. Младостта е хубаво нещо, но трябват още акъл, опит и позиции. Свалянето на Костадин Загорчин не е продукт на политически партии, а на съветници, на които не им е безразлично, че през последната година в Банско не се случва нищо. Сесиите са много слаби, няма нито една стойностна докладна. Всичко важно се подлага на жесток конфликт, който се излъчва онлайн и всички виждат как съветниците се карат.“, коментира Русков. Подкрепилите кандидатурата на бившия кмет Георги Икономов за председател на ОбС са Костадин Дурчов, Благой Милев, Георги Думанов, Димитър Юлев, Димитър Русков, Георги Главчев Иван Драгосинов. По местата си останаха, отказвайки да гласуват, Спас Валеюв, Марио Шопов, Любомир Мутафчиев, Иван Сакарев, Евгения Тренчева, Благой Кишев, Александър Весков.

Припомняме, че КПКОНПИ оправда зам.- кмета Ст. Баненски, който е член на „Сдружение за Банско“  по сигнала за конфликт на интереси, в който го уличаваха, че помагал на членове на сдружението да печелят обществени поръчки за милиони левове.

Ето какво заяви по повод този сигнал до КПКДНПИ, публикуван в електронен сайт:

„Първо да уточним за сигнала! Подаден е от Иван Хамбаржийски – собственик на информационен сайт с тенденциозно отношение към Сдружението и респективно към Баненски. Хамбарджийски бе осъден от поддръжници на Сдружението за публикувани клевети и лъжи в изданието му, и оттогава съвсем тенденциозно търси начини да дискредитира негови активисти и симпатизанти. Имаме информация, че за жалост тази тенденциозност се подхранва от политически субекти в общината.
Относно твърденията в сигнала до КПКОНПИ: той беше изпълнен с всевъзможни твърдения за голяма част от хората в сдружението и всички до един се оказаха неоснователни. Относно твърденията за Баненски, и позицията, която заема, още при встъпването му в длъжност групово поехме ангажимент да спазваме закона и да работим за хората. Войната срещу успешния управленец Баненски не е от вчера. Всеки един от оплювателите му знае много добре защо го напада: основната причина е, че при Стойчо просто не им минава номерът. Няма далаверки, няма политически чадър, няма тайно узаконяване на парцели. Свършеното от Баненски за толкова години говори достатъчно на всичките му съграждани.Те го виждат на терен при всяка критична ситуация, на пожари, наводнения или планински спасителни акции… За него обществената работа е призвание, политиката е него е мисия.
Да припомня само, че още като зам. -кмет на Икономов той контролираше строителството, съпроводено с огромни проблеми по време на водния цикъл, разрешаваше проблемите, но и отнасяше негативите от недоволството по улиците докато други стояха в кабинетите и потриваха ръце. За работата му като доброволен спасител мисля, че няма смисъл да споменавам. В цяла България спасителният отряд в Банско е институция, чиито членове спасяват човешки животи, и Стойчо е бил винаги един от мъжете с червени якета по върховете! Няма да си изкривя душата като кажа, че днес Стойчо Баненски е най- информираният човек в общината по отношение на инфраструктурните проблеми и възможности за развитие, пряко контролира строителните дейности по различните обекти, които благодарение на действията на нашето сдружението и на кмета Иван Кадев са доста! Сдружение „Бъдеще за община Банско“ представлява онези граждани на община Банско, запазили в себе си духа на старите банскалии, хора патриоти, хора с морални ценности, хора предприемчиви и твърдо отстояващи интересите на Банско и цялата община. Ние не сме търгаши, еднодневки и хора, които са готови да продадат и майчиното си мляко за пост или пари. Срещу нас и нашите избиратели стоят хора, които си представят общината като „куче-касичка“ (помните чудесния филм с Тодор Колев, нали?). Но нито един от тях няма нито смелостта да застане с лице пред народа, нито може да заяви в какво точно вярва. Власт без кауза е като дърво без корен, рано или късно изсъхва. А техните листа вече жълтеят.“
Ако трябва да отчетете работата си като председател на ОБС, председател на Сдружение „Бъдеще за община Банско“ и съветник съвсем накратко бихте ли казали какво свършихте през годините?  

Не е редно аз да изброявам свършеното, но на фона на наглостта на нашите опоненти май ще се наложи да припомня какво сме направили на полза роду. На първо място държа да отбележа съвместната работа с кмета Иван Кадев и цялата общинска администрация. Осигурихме прозрачност на управлението. За първи път заседанията на общинския съвет Банско започнаха да се излъчват на живо.

Опитвахме се да решаваме проблемите на гражданите без да правим разграничение кой за кого е гласувал или кой от коя партия е. В условията на пандемия и значително намаляване на собствените приходи успяхме да осигурим инфраструктурно финансиране от страна на държавата, за да продължи промяната на облика на общината.

Направихме първите стъпки за възстановяване собствеността на градския стадион,, Свети Петър“. Осигурено е финансиране за облагородяване на всички промишлени зони на територията на общината – би трябвало това да стане през тази година. Направили сме и много необмислени стъпки, грешки, глупости – но който не работи, само той не греши. Да пази Господ от измамни светци в политиката! Учим се в движение, слушаме гласа на съгражданите си и вървим напред.
Посочете основните проблеми в града в момента и как се отрази пандемията и кризата в държавата на Банско?  

Много българи преоткриха Банско по време на ограниченията, свързани с пътуването по време ма пандемията. Процесът, свързан с инвестиции в недвижими имоти се отрази и в Банско и през последната година пазарът на недвижими имоти за радост е в подем. Това естествено увеличава изискванията към общинското ръководство и непрекъснатия стремеж към подобряване на градската среда, увеличаване на възможностите за инвестиции и отваряне на работни места!

Трябва да се направят регулациите във промишлените зони и да се насърчи местната инициатива чрез инвестиции. Темата за изграждане на втора кабинка и уплътняваме на ски зоната е основна за нас, но явно не и за общинския съвет. Там са приоритетни вадите и стълбовете в Добринище, а на важните неща не се отделя време.
Какви са проблемите на бизнеса и какво трябва да се случи в бъдеще, за да не загуби блясъка си град Банско? 

Работата по инфраструктурното обновяване на Банско и общината не трябва да спира и в същото време трябва да се правят нови неща. Дали ще са велоалеи, спортни терени, друга спортна или туристическа инфраструктура, все едно – но трябва да има работещ общински съвет, в който да се обсъжда, да се мисли и да се вземат решения.

Трябва да има визия за развитие отвъд настоящия мандат. За съжаление не виждаме такова нещо и всички декларации за прозрачност и работа в полза на хората и общината се оказаха демонстрации на лично его, реваншизъм и саботиране на работата на общинска администрация.

Давам ви само два примера: единият, касаещ развитието на ски зона Добринище и предложението на администрацията за урегулиране на статута на детската писта. Новото мнозинство и главно съветниците от Добринище по неясни причини оставиха без разглеждане процедурата вече година, а това беше единственото решение, даващо възможност за изграждане на нови съоръжения и повишаване капацитета на ски зоната.

Другият пример е ПУП на местен човек, който искаше да смени статута на земята си и въпреки, че отговаря на всички параметри за застрояване в зоната, общинският съвет не допусна промяната на предназначение. Бавенето и липсата на прозрачност при взимането на решения на общинския съвет ни върна в едни други времена от миналото, срещу които Сдружението се бори от години. Работният капацитет на този общински съвет е нулев, положението става все по-отчайващо, но ние няма да предадем банскалии и ще останем коректив на днешното мнозинство.
Каква ще бъде ролята на Вашето сдружение в политически и икономически план тази година и в следващата изборна?  

Вече дванадесет години сдружение “ Бъдеще за община Банско“ е незаобиколим фактор в местният икономически и политически живот, такъв ще бъде и за напред. Ще се подготвим старателно за следващите избори, които смятаме да спечелим. За нас Банско е най-важният залог, това е животът ни, днешният ден на родителите и бъдещето на децата ни. Няма да го оставим в ръцете на политически хамелеони, неумело маскирали частнособственическите си интереси, като грижа за града.

Времето на политическия маскарад изтича и ние няма да допуснем родния ни град да бъде плячкосан, няма да допуснем жителите на този град да стават съучастници в избора на мошеници, интриганти и политически номади, които  да ръководят процесите в икономически и политически план. Готови сме да покажем истинските им лица, защото за нас Банско и неговото бъдеще са над всичко и няма да позволим градът ни да бъде „разрушен“ от подобни хора! 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here