Приютът за кучета на Самоков готов до лятото, стягат паянтовата сграда в Продановци 

Приютът за бездомни кучета в село Продановци да стартира работа в началото на лятото, обещават от община Самоков. От администрацията съобщават, че вече тече ремонтът на старата сграда на горското стопанство на селото.

Планирано е да се обособят приемна, санитарни помещения за персонала, съхранение на оборудване за почистване и дезинфекция, отделение за настаняване на кучета, помещение за извършване на ветеринарно-медицинска дейност, настаняване на две здрави животни, помещения за болни и наранени кучета, карантинно помещение, хладилна камера, помещение за съхранение и приготвяне на храна, баня и тоалетна.

Справка в Агенцията за обществените поръчки показва, че за изпълнител от общината са избрали самоковската фирма „Коректстрой 93“, макар да няма информация за подписан договор. Дружеството с управител Петър Димитров печели с оферта в размер 45 009,82 лв. без ДДС при заложен максимум от общината 50 000 лв. без ДДС.

Темата с обособяването на приют за кучета се таралянка от години в Самоков. Проблемът беше, че сградата в Продановци беше държавна собственост. Едва през 2021 г. имаше раздвижване по казуса, когато назначеният за областен управител самоковец Радослав Стойчев придвижи процедурата. Едва през лятото на 2022 г. обаче реално бяха положени подписите, с които Министерството на земеделието, храните и горите отстъпи на общината имота. Сградата беше предоставена в окаяно състояние.

Радослав Стойчев и кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Припомняме, че през 2021 г. избухна скандал в Самоков заради заловените от общината бездомни кучета. Любители на животните установиха, че четириногите се затварят в клетки и се оставят на сметището. Снимките на животинките обраха общественото недоволство и от общината уточниха, че кучетата изчакват на място, докато им дойде ред при ветеринаря, тъй като в клиниката нямало къде да ги оставят. В последствие пък край сметището беше гариран фургон, в който се оставяха клетките със заловените животни. Това се оказа още по- лошо, защото посред августовските жеги кучетата едва издържаха на мора в металния капан.

Кучета в клетки бяха оставени на сметището.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here