МФ видя завишена с 500 млн. лв. цена за магистрала „Русе-В.Търново“, подгони с проверки фирми гравитиращи към Велико Желев

Бизнесменът Велико Желелев и министър Иван Шишков с часове прекарвали заедно в министерството по Коледа, а милионите левове потекли към обръча от фирми.

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще направи одит на провеждането на процедурата и избора на изпълнителите по обществена поръчка за проектиране и изграждане на първите 75.6 км от автомагистралата „Русе – Велико Търново“. Това съобщава министерството на финансите.

Във вторник бяха определени победителите за двете отсечки:

– За Русе – Бяла (40 км) на първо място бе класирано обединение ДЗЗД „ХЕМУС-16320“ (в него са дружествата „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД. Одобреното обединение беше предложило 876 525 100,64 лв. Консорциумът се сочичи като част от обръча на варненският бизнесмен, прочут с десетте апартамента в Дубай Велико Желев.

– За обходния път на град Бяла (35.6 км) търга печели обединение „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“ („Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД). Спечелилото обединение бе предложило оферта от 660 425 563,84 лв.

От финансовото министерства обаче посочват, че до конкурса за двата участъка от бъдещата магистрала са допуснати едни и същи трима участници, двама от които са свързани лица и е следвало да бъдат отстранени, но това не е направено.

Освен това одобрените цени са общо с около 500 млн. лева по-високи от прогнозните. Общата стойност на одобрената от Агенция „Пътна инфраструктура“ поръчка е 1.54 млрд. лв., което прави над 20 млн. лв./км от близо 76-километровия маршрут.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here